Dags för VM-kval Finland-Sverige: "Syns du inte finns du inte"

Den svenska lagkaptenen och mittfältsdynamon Caroline Seger har i åratal påtalat och krävt större jämställdhet både inom idrotten och inom samhället generellt sett.

Caroline Seger vet vad som väntar mot Finland.
GÖTEBORG. Onsdagen 24 november var en stor dag för Caroline Seger och många andra i Sverige. Socialdemokraten Magdalena Andersson valdes till Sveriges första kvinnliga statsminister.
– Det var väl 145 år sedan som statsministerämbetet infördes. Det är en så lång tid att jag hade hunnit födas, leva, dö och födas igen.
– Oavsett hur man är lagd politiskt sett är det en jättegrej enligt mig. Alla vet att jag brinner för att kvinnor ska få komma fram. Och statsministerposten är en maktposition om någon.
På torsdag blir det också skäl för fest då VM-kvalmatchen är utsåld till sista plats, vilket med nuvarande arrangemang innebär 14 500 åskådare på Gamla Ullevi.
– Jag uppskattar att förbundet lagt i en extra växel i marknadsföringen kring matchen. Man måste väcka allmänhetens intresse. Syns du inte finns du inte, säger Seger som var med om förra mötet mot Finland på Gamla Ullevi.
Då blev det 5-0 i EM-slutspelet.

Vad minns du av den matchen?

– Jag tror vi gjorde flera mål på fasta situationer. Det var fint väder och mycket folk. Det var en fin kväll, minns Seger.
– Men på torsdag är det en helt ny match. Det är inte samma Sverige och inte samma Finland som ställer upp då, säger Seger.

Gerhardsson har koll

Väldigt många av de finska spelarna håller till i Sverige till vardags och några problem att hålla koll på Anna Signeuls manskap har inte den svenska staben med landslagstränaren Peter Gerhardsson i spetsen.
– Vi har haft bra koll på dem i flera år. Jag tror inte att de bjuder på några större överraskningar utan förlitar sig på sin fotboll och sina styrkor. Det är ett fysiskt starkt och välorganiserat lag vi möter, säger Gerhardsson och får medhåll av Seger.
– De ligger gärna rätt lågt och spelar kompakt och försöker nästan lura in motståndarna i mitten. Sen försöker de vinna boll och vända snabbt, säger Seger.
Sverige hade problem med Irland, ett Irland som sedan besegrade Finland med 2-1.

Vad var ditt intryck av Finland?

– Finland dominerade spelmässigt rätt stort, i synnerhet i andra halvlek men så åkte de dit på en kontring. Det kan hända vem som helst och vi vet vilka spelartyper Finland förfogar över. Vi måste hålla balansen och positionerna och inte slå bort bollarna och ge dem chansen att vända snabbt, säger Gerhardsson.
ANDRA LÄSER