Krönika: De här Sås & Kopp-låtarna hade blivit cancelled idag – men stor barnkultur måste tåla klavertramp

Om barnkultur inte får skapas i en vid rymd blir den platt. Ylva Perera funderar över debatten kring revideringen av Roald Dahls barnböcker, och funderar om Sås & Kopps låtskatter hade blivit skrivna utan klavertramp på vägen.

I år är det 30 år sedan Sås & Kopp-duon Pasi Hiihtola och Peik Stenberg släppte sin första kassett. Ylva Perera skriver om att vissa av deras låtar knappast skulle ges ut idag, men att de varit en del av processen som skapat otaliga guldkorn. 
Ylva Pereraylva.perera@hbl.fi
26.02.2023 05:02 UPPDATERAD 26.02.2023 09:59
”Med tanke på den stora musikskatt som finns i världen, hur kan man som förälder vara så dum att man låter sitt barn bara lyssna på infantila barnsånger?”
Så, något parafraserat, ondgjorde sig Kaj Korkea-aho i Ted & Kaj-podden (21.12.2022) över sina bekantas lyssningsstatistik på Spotify.
För några år sedan hade jag kunnat instämma, nu sitter jag själv med ett konto som glatt proklamerar att mina favoritartister är Sås & Kopp, Babblarna och Arne Alligator. För som Ted Forsström helt rimligt svarar Korkea-aho i podden: barn är ju infantila. Det ligger liksom i definitionen.

ANDRA LÄSER