Nya lärare och lokaler på VNF:s teaterlinje i höst

Teaterlinjen vid Västra nylands folkhögskola i Karis har valt två nya – och unga – lärare inför kommande läsår.

Höstterminen vid teaterlinjen på Västa nylands folkhögskola inleds den 16 augusti. Arkivbild.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
20.06.2022 05:01 UPPDATERAD 20.06.2022 12:42
Skådespelarna Astrid Stenberg, 29, och Martin Paul, 26, har valts till nya lärare för teaterlinjen vid Västra nylands folkhögskola i Karis.
I höst kommer lärarduon att leda de ettåriga teaterstudierna som ingår i scenkonsthelheten Perform, som folkhögskolan lanserade för ett par år sedan. I studiehelheten ingår även en danslinje som fortsättningsvis kommer ledas av Tytti Kronqvist som ansvarat för dansen på VNF sedan 90-talet.
Stenberg och Paul utexaminerades från det svenska programmet i skådespelarkonst vid Konstuniversitetets Teaterhögskola i Helsingfors under våren i fjol. De kommer dela på undervisningen för att därmed ha tid för andra projekt vid sidan om.
– Det är ett helt nytt och fint uppdrag! Det känns kul att ta på sig lärarskorna, säger Stenberg som överraskade sig själv när hon tackade ja.
– Jag har tidigare tänkt att det kunde vara kul att testa lärarjobbet, men hade inte tänkt hoppa in i den rollen genast efter studierna. Jag är överraskad över hur pepp jag blev, jag letade genast fram mina gamla anteckningar från Teaterhögskolan för att få idéer, säger hon.
Jag har tidigare tänkt att det kunde vara kul att testa lärarjobbet, men hade inte tänkt hoppa in i den rollen genast efter studierna.
Astrid Stenberg
Gästföreläsare kommer även dyka upp under läsåret, berättar Stenberg och Paul som inte vill avslöja vilken vårens slutproduktion kommer vara.
Astrid Stenberg uppträdde med klubbarna "The Church of 4 FLOORS OF WHORES" under Hangö teaterträff tidigare i juni.

Fritt skapande

Paul tror att deras tidigare skådespelarstudier har gett dem ett visst slags förhållningssätt till hur man är som lärare.
– Många pedagoger vi haft i Teaterhögskolan hade inställningen att pedagogen inte sitter på alla sanningar, utan att man är en handledare som undersöker ett ämne, en fråga eller teatern tillsammans med studenterna, säger Paul som själv gick VNF:s teaterlinje 2015-2016.
Stenberg har tidigare bland annat jobbat med teaterkollektivet 4 floors of whores, medan Paul gjort föreställningarna Blodbad och The Thing i scenkonstkollektivet Glitcher.
– Bland annat det fria skapandet har format mig till den skådespelare och konstnär jag är i dag. Det hör till jobbet som skådespelare, och gynnar en även när man gör mera traditionellt skådespelararbete med text och regissör, säger Stenberg.
Paul kommer i håg en sak deras professor Anders Carlsson sagt: allt kan vara konst, och det är lätt att göra konst.
– Inom teatern får man blanda alla färger, överskrida gränser och göra det man själv tycker är roligt och intressant! säger Paul.
Inom teatern får man blanda alla färger, överskrida gränser och göra det man själv tycker är roligt och intressant!
Martin Paul
Martin Paul har tidigare gjort performanceföreställningar med Glitcher. Han har också synts i rollen som Stefan i Klaus Härös film Livet efter döden (2020).

Nya lokaler

Tidigare år har teaterlinjen hållit hus i Tryckeriteaterns lokaler i centrum av Karis. Men eftersom byggnaden håller på att rivas kommer utbildningen, som fortfarande samarbetar med Tryckeriteatern, flytta till det nya kulturcentret Nya Fokus några kvarter bort. Det nya kulturcentrumet kommer enligt planerna öppna för allmänheten i augusti i år.
Den så kallade första ansökningsronden till teaterlinjen har just avslutats och de som ansökte innan den 13 juni deltog i ett lämplighetstest på torsdagen. Men det är möjligt att söka till programmet till och med den 2 augusti.
Erik "Miki" Pöysti grundade teaterlinjen 1995 och ledde den fram till 2002 när Julian Garner tog över ett par år. Efter det var Åsa Salvelsen lärare för linjen mellan 2004-2013. Tom "Vasker" Lindblom ledde linjen under flera års tid och Sofia Törnqvist har haft jobbet sedan 2020.
Stenberg och Paul har skrivit kontrakt för ett läsår och säger att de inte fattat något beslut om vad som händer efter det. Höstterminen inleds den 16 augusti.
Rättelse måndag 20.6 klockan 12.40: förtydligande om att teaterlinjen fortsättningsvis kommer samarbeta med Tryckeriteatern under hösten, men i de nya utrymmena i Nya Fokus.

ANDRA LÄSER