Känn pulsen i Saigon

En gång kallades staden för orientens Paris. De senaste åren har Sydvietnams tidigare huvudstad Saigon utvecklats till en pulserande storstad med kaféer, barer och nattklubbar.

Välkommen till Saigon! Mötet mellan det gamla och det nya är påtagligt i staden där kolonialhus blandas med skyskrapor och där historien är ständigt närvarande.
24.07.2016 11:52 UPPDATERAD 24.07.2016 11:59

Resa till Saigon

Ta sig dit
Finnair flyger direkt till Saigon en gång i veckan mellan 2/11 och 23/3. Resan tar cirka 11 timmar. Pris från cirka 700 euro tur och retur. Det går också smidigt att flyga via Doha, Dubai, Bangkok eller Singapore. Håll utkik efter flygbolagens kampanjer! Flera gånger om året går det att hitta biljetter så billiga som 400 euro tur och retur.
Valuta
1 dong (VND) = 0,00004 euro. 1 miljon = 4 euro. Hotellpriser anges ofta i amerikanska dollar (USD).
Budget: Mayflower Hotel, 20 Bui Thi Xuan, distrikt 1
Erbjuder enkla och rena rum från runt 25 dollar upp till 60 dollar/natten. På Bui Thi Xuan-gatan ligger flera jämförbara medelklasshotell.
Medel: Grand Silverland Hotel & Spa, 125-133 Ly Tu Trong, distrikt 1. Fint hotell nära Ben Thanh-marknaden. Extra plus för den lilla takpoolen där man kan svalka sig efter en varm dag i Saigon. Ett rum kostar från 70 dollar upp till 120 dollar/natten.
Lyx: Intercontinental Asiana, Hai Ba Trung, distrikt 1. Modernt lyxhotell med lokalt inspirerad design. Erbjuder en fin takpool och på helgerna kan man lyxa till det med champagnebrunch (med ostron, skaldjur, dessertbuffé med mera). Rum från cirka 350 dollar/natten.
Rex Hotel, 141 Nguyen Hue, distrikt 1. En gammal klassiker, mest känt för att det var härifrån amerikanarna höll sin dagliga presskonferens under Vietnamkriget. Har två pooler på taket och mycket tradition. Rumspriser från cirka 150 dollar upp till 500 dollar/natten.
Trenden med privatpersoner som hyr ut lägenheter och villor har vuxit snabbt i Saigon. Här kan du göra riktiga klipp och samtidigt passa på att leva som en Saigoneer.
Välj taxibolagen Mai Linh eller VinaSun eller boka via Uber. En resa från flygplatsen till distrikt 1 kostar cirka 150 000 VND. Motorcykeltaxi, xe om, är också ett effektivt sätt att ta sig fram.
Vietnam är ett tryggt land att resa i om man bortser från trafiken. Var aktsam med dina värdesaker när du promenerar, ficktjuvar är vanligt förekommande i Saigon.
Flyg : Det är enkelt och billigt att flyga inrikes. Vietnam Airlines har de senaste åren pressat ner priserna till följd av konkurrensen från lågprisbolagen Vietjet Airways och Jetstar. Prisexempel: Saigon – Hanoi från cirka 30 euro.
Tåg: Ett trevligt resealternativ för den som vill se mer av landet. Prisexempel: Saigon – Hanoi i sovkupé från cirka 20 euro. Resan tar cirka 1,5 dag. Hoppa gärna av längs med vägen.
De senaste åren har Saigon vuxit på bredden, längden och höjden. Från flygplansfönstret syns skyskraporna och den krokiga Saigonfloden på nära håll.
Staden som fram tills 1976 hette Saigon och sedan officiellt bytte namn till Ho Chi Minh-staden efter frihetshjälten, kallas fortfarande Saigon. Sedan kriget har staden utvecklats till det finansiella centret i det enade Vietnam, nära till Singapore, Kuala Lumpur och Bangkok.
Många turister stannar bara ett par dagar. På vägen till stränderna på ön Phu Quoc eller Mui Ne och Phan Thiet på fastlandet passar de på att gå på krigsmuseet (War Remnants Museum), krypa ner i de kända Cu Chi-tunnlarna eller gå på guidad tur i staden.
Den här staden har mycket mer att erbjuda än så.
Jag och min kanadensiska vän Dana Filek-Gibson inleder kvällen med att äta grillade kycklingvingar, wokad bläckfisk och tofu med citrongräs på enkla plastpallar på Le Lai-gatan där en familj driver en restaurang på trottoaren. Dana är författare till en guidebok om Vietnam och har bott här i fem år.
Hon är stammis på stället. Det märks.
– De vet att jag älskar deras kycklingvingar. Jag behöver inte ens beställa, säger hon samtidigt som ett fat ställs framför oss.
Middagen går loss på runt två euro per person och sedan går vi en bit bort till OMG Rooftop Bar där nya och gamla vänner möter upp. I ljuset av blinkande skyskrapor dricker vi cocktails och utbyter tips på nya ställen som ploppat upp den senaste tiden. I ett ruffigt gammalt lägenhetshus på Ton That Dam-gatan ligger den trendiga baren Snuffbox. Vissa kvällar är här en jazzklubb, andra kvällar spelar DJ's housemusik. Vi avslutar kvällen som inleddes på plastpallarna med att dricka gin och tonics djupt nersjunkna i plyschfåtöljer.

Fem saker jag rekommenderar som förmodligen inte står i din guidebok:

Mellan 26 november och 20 maj arrangerar Saigon Soul varje lördag ett poolparty på New World Saigon Hotel. Från 10 till 22 förvandlas poolen till en stor fest för alla i olika åldrar.
På baksidan av Rex Hotel ligger Pasteur Street Brewing Company som startades 2015 av ett gäng amerikaner bosatta i Saigon. Testa deras avsmakningsmeny och glöm inte bort att beställa den grillade kycklingen.
På helgerna dyker flera olika pop-up marknader upp på olika ställen i Saigon. Två exempel är Saigon Flea Market och Vin Gallery där unga konstnärer och hantverkare säljer sina produkter.
Restaurang Monsoon finns på två ställen i världen: Rangoon i Burma och Saigon i Vietnam. Deras meny är indelad per land och ger dig en möjlighet att testa på matkulturer du förmodligen inte testat på hemmaplan.
Om du tröttnar på storstadslivet, ta snabbfärjan till kuststaden Vung Tau. På vägen dit får du se sjölivet längsmed Saigonfloden. Resan tar cirka 90 minuter och kostar cirka åtta euro. Väl framme väntar en lång sandstrand, en Jesusstaty och färska skaldjur.
Här i Saigon bor cirka 30 finländare. Paret Pärla och Atte Salomaa har levt här i två år. Atte arbetar som chef för ett multinationellt kaffeföretag. I Finland var Pärla generalsekreterare för Simundervisnings- livräddningsförbundet (FSL) och letar nu efter ett nytt jobb i Vietnam.
Under åren har hon skrivit en blogg om sina upplevelser av Saigon.
– Dels vill jag dela med mig av våra upplevelser och bilder till folk därhemma så att de förstår lite grann av det vi är med om, dels vill jag också minnas hur jag uppfattade olika saker när jag upplevde dem för första gången, säger Pärla.
Vi sitter på ett kafé och pratar om livet i Saigon.
– Bara de här två åren har staden förändrats jättemycket. En del där hemma kan säkert tänka att det är ett socialistiskt och isolerat land. Själv tycker jag att det är ett land som präglas av entreprenörskap och utveckling.
Hon tipsar besökare om att unna sig saker som hemma är dyrt. En brunchbuffé med fri champagne, hummer och ostron kostar cirka 70 euro, att få massage eller manikyr mycket mindre än så. De flesta stora hotellen erbjuder swimmingpool och möjligheter till shopping saknas verkligen inte.
– Saigon har så pass mycket att erbjuda att man egentligen inte behöver åka vidare, säger Pärla Salomaa.
Många guldkorn ligger i små gränder som sträcker sig in från huvudgatorna. En av dem är restaurang Mountain Retreat som marknadsförs med en blygsam liten skylt från nummer 36 på Le Loi-gatan. In i gränden, till höger, sex våningar upp för trappan, förbi ett öppet kök och två kattungar, finns en fantastisk takterass med utsikt över centrala Saigon. Här äter jag en kväll middag med min vän Le Thuy.
Jag frågar henne om vad hon tycker är det bästa med Saigon.
– Maten! Alla borde prova att äta riktig vietnamesisk mat någon gång, säger hon.
På bordet står lotussallad med utskuren ryggbiff, soppa med fisk och pak shoi samt fläskkarré med ingefära. Till detta dricker vi öl. Syran från salladen blandas med sötman från fläsket och beskan från ölen. Tillsammans utgör de ännu en fantastisk smakupplevelse. Jag kan inte annat än att hålla med Thuy.
Vietnamesisk mat ska ätas i Vietnam.
Det är bäst att stanna här ett tag till.
Pärla Salomaas blogg hittar du här.

Vietnam

Huvudstad: Hanoi (officiellt 7,1 miljoner invånare)
Största stad: Ho Chi Minh City eller Saigon (officiellt 8,0 miljoner invånare)
Yta: 331 114 km2 (nästan lika stort som Finland)
Folkmängd: 93,4 miljoner (juli 2014)
Befolkning: Kinh (85 procent) samt 53 andra befolkningsgrupper såsom kineser, tay, hmong (baserat på senaste folkräkningen 1999)
Språk: Vietnamesiska samt många minoritetsspråk
Politik: Det enda tillåtna partiet är Vietnams Kommunistiska parti. ЃhOberoendeЃh kandidater tillåts ställa upp i allmänna val. Vid valet den 22 maj i år valdes 21 oberoende kandidater in i parlamentet att jämföra med 475 partiföreträdare.

ANDRA LÄSER