De är redo att försvara Finland – och andra Natoländer

Snart ska de tre av dem bli avtalssoldater, Karl Andersson är det redan. Att Finland går med i Nato ser de som något positivt och då gäller en för alla, alla för en. – Jag är redo att försvara ett annat land. De andra länderna skyddar oss i Finland och då måste man ge tillbaka, säger undersergeant Oscar Nyberg.

Oskar Nyberg, Karl Andersson, Joar Jensén och Oskar Eklund märker inte av en förändring på Nylands brigad efter Finlands Natoansökan. Men satsar de på en karriär inom det militära är de redo att försvara också andra Natoländer.
23.05.2022 21:18 UPPDATERAD 24.05.2022 10:09
Molnen skymmer solen den här förmiddagen på Nylands brigad. Inne på det annars folktomma soldathemmet sitter fyra unga män och smuttar på kaffe ur pappersmuggar. De har alla en roll på brigaden, som aspirant, undersergeanter och sergeant.
De har haft en minsann ovanlig tid i militären. En pandemi, ett krig i Europa och en kommande finländsk anslutning till en försvarsallians.
Morgonen den 24 februari, bara timmar efter att Vladimir Putin utlyst en "militär specialoperation" i Ukraina, minns de som odramatisk.

ANDRA LÄSER