Guld, silver och brons för Finland – medaljregnet fortsatte under VM:s sista dag

Finland avslutade VM i cykelorientering på hemmaplan med att ta hem guld i herrstafetten och silver i damstafetten. Sammanlagt blev det hela 15 blåvita medaljer i VM.

André Haga, Pekka Niemi, Samuel Pökälä avslutade VM med att vinna guld i herrstafetten..
VM i cykelorientering avslutades på torsdagen i Seinäjoki då stafetterna stod på programmet. Och de finländska orienterarna såg till att det blev en lika fantastisk avslutning på mästerskapet på hemmaplan som hela VM varit.
André Haga, Pekka Niemi och Samuel Pökälä höll för trycket och favoritskapet och körde hem segern i herrklassen. De finländska herrarna var inte bara bäst – de var förkrossande överlägsna och tog hem segern med över tre minuters marginal. Tvåa var det neutrala laget bestående av ryska idrottare medan Schweiz var trea.
"André och Pekka hade stått för så starka insatser att jag fick åka ut på sista sträckan i ledning. Banan var tuff och jag var lite osäker i inledningen. Men de partier som var svårast att orientera klarade jag bra. Det är fint att vi klarade oss så här bra i ett tuff tävling och det känns bra att få fira mästerskapet", säger Pökälä i orienteringsförbundets pressmeddelande.
I damtävlingen såg Finland ut att gå mot mästerskap på samma sätt som i herrklassen. Mervi Pesu och Ingrid Stengård såg till att det finländska laget var etta vid den sista växlingen. På ankarsträckan blev det en ursinnig kamp om mästerskapet mellan Finlands Marika Hara och Danmarks Camilla Søgaard.
"Jag valde att orientera på säkerhet då banan var tuff. Jag bestämde mig för att inte stå för några missar, men det skedde kanske på bekostnad av farten", säger Hara.
Hara fick se sig besegrad av det danska ankaret med en och en halv minuts marginal.
"Søgaard tog ett lite kortare ruttval på slutet och hade hård fart på cykeln. Jag är ändå nöjd med både min egen och lagets insats", säger Hara.
Också i juniorklasserna blev det medaljer för både flickorna och pojkarna.
I flickklassen blev det en het uppgörelse mellan Finlands första- och andralag. Förstalagets ankare Kaarina Nurminen körde förbi Siiri Rasimus under de sista metrarna och tog hem silvret. Ryssland tog hand om guldmedaljerna medan Tjeckien fick brons. Ett land kan bara få en medalj i VM så det var en kamp mellan att få silver och att bli utan medalj som finländarna gick på upploppet.
I pojkklassen tog Danmark en överlägsen seger före Ryssland. Det finländska laget var trea och fick avsluta VM med brons.
VM på hemmaplan blev en succé för de finländska cykelorienterarna. Sammanlagt blev det inte mindre än 15 medaljer varav åtta var guld.
Landslagstränaren Ilkka Nurminen var nöjd med hur hans adepter presterat under veckan i VM.
"Vi har stått för starka insatser den här veckan och vi avslutade starkt i stafetterna. Vi har lyckade tävlingar med starka orienteringsinsatser bakom oss", säger Nurminen.
"Framgång på bred front och i stafetten visar hur starkt lag vi har och de ger oss styrka för framtiden".

Finländska VM-medaljer

VM i cykelorientering arrangerades i Seinäjoki 12-17 juni. Finland vann sammanlagt 15 medaljer i senior- och juniorklasserna i VM.
Samuel Pökälä, masstart, herrar.
Samuel Pökälä, medeldistans, herrar.
Kaarina Nurminen, masstart, flickjuniorer.
Kaarina Nurminen, sprint, flickjuniorer.
Kaarina Nurminen, medeldistans, flickjuniorer.
Marika Haga, sprint, damer.
André Haga, långdistans, herrar.
André Haga, Pekka Niemi, Samuel Pökälä, stafett, herrar.
Mervi Pesu, masstart, damer.
Pekka Niemi, långdistans, herrar.
Mervi Pesu, Ingrid Stengård, Marika Haga, stafett, damer.
Silja YliHietanen, Vilma Pesu, Kaarina Nurminen, stafett, flickjuniorer.
Marika Hara, medeldistans, damer.
Marika Hara, långdistans, damer.
Tatu Aaltonen, Simo Klemettinen, Antti Rissanen, stafett, pojkjuniorer.

ANDRA LÄSER