Inrikesministern efter polisens larm: Gängbrottsligheten nu ett nytt fenomen

Inrikesminister Maria Ohisalo är beredd att ta till skärpta straff och hårdare vapenlagstiftning för att komma åt gängrelaterad kriminalitet. I en intervju för Ilta-Sanomat säger hon att gängbrottsligheten har antagit nya, oroväckande former under det senaste året.

Inrikesminister Maria Ohisalo säger till Ilta-Sanomat att hon har diskuterat med sin svenska kollega Mikael Damberg (Socialdemokraterna). Hans uppmaning till Finland är att agera så fort som möjligt för att komma åt gängbrottslighet.
09.11.2021 15:54 UPPDATERAD 09.11.2021 16:00
Nyligen larmade Helsingforspolisen och polisen i Västra Nyland om gängbildning i huvudstadsregionen. I våras gick polisen i Östra Nyland ut med att man misstänker att ungdomsgrupper har organiserat sig kriminellt.
I en intervju för Ilta-Sanomat säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) att det har skett en förändring på senare tid.
– Lägesbilden är nu den att vi står inför ett nytt fenomen. Bilden som har förmedlats till Inrikesministeriet är att det här är en ny helhet. Vi kan tydligt se ungas medverkan i gängen, och vapen och våld är starkt kopplade till det, säger Ohisalo till tidningen.
Hon säger att gängen är identifierade och att medlemmar i dem har gjort sig skyldiga till bland annat narkotikabrott, våldsbrott och vapenbrott.
Ohisalo skiljer på organiserad internationell brottslighet och gatugäng, som är mindre hierarkiska och organiserade. Gängen i huvudstadsregionen handlar mer om mindre och lokala grupper, menar hon – även om det kan finnas kopplingar till mer organiserade ligor, som också finns.
På måndag inleds exempelvis rättegången i ett fall där medlemmar i ett nytt kriminellt gäng i Esbo är misstänkta.
I intervjun talar Maria Ohisalo för förebyggande insatser, och har bett om en utredning för att tillsätta en särskild ungdomsbrottslighetskoordinator. Men hon öppnar också upp för strängare straff – bland annat för att avskräcka från kriminalitet – samt en hårdare vapenlagstiftning.

ANDRA LÄSER