Simstjärnan nobbade OS i protest: "Värt det"

Australiska simstjärnan Madeline Groves avstod från att tävla i OS i Tokyo. Anledningen var att hon ville markera mot den kvinnofientliga kulturen inom australisk simning.– De potentiella belöningarna vägde ut riskerna, säger hon till Sydney Morning Herald.

Madeline Groves avstod från OS i Tokyo i protest. Arkivbild.
14.08.2021 16:00
Madeline Groves tog dubbla OS-silver i Rio de Janeiro 2016, både i stafetten över 4 x 100 meter och individuellt på 200 meter fjäril. Men i juni meddelade 26-åringen att hon hoppade av de australiska OS-uttagningarna.
Groves sade att hennes avhopp skulle vara en läxa till "misogyna pervon och deras följeslagare", och att det var en markering mot kroppshetsen och utnyttjandet av kvinnor inom simningen.
– Om att jag startar det här samtalet kan rädda en enda flicka från att bli tillsagd att gå ner i vikt eller banta, så är det värt att missa OS, sade hon.
För första gången sedan beslutet har Groves nu talat ut om sitt val.
– Jag kallade en spade för en spade. Det är något jag kämpat mig igenom och hanterat i flera år, så det kom inte från ingenstans, säger hon till Sydney Morning Herald.
Australiskan ångrar inte sitt val i efterhand.
– Det var en besvikelse att missa möjligheten att tävla i OS-uttagningarna, men de potentiella belöningarna väger upp riskerna. Det var värt det, säger hon.
Efter utspelet meddelade det australiska simförbundet att de skulle inleda en självständig och kvinnoledd utredning för att undersöka kvinnors och flickors upplevelser inom sporten.
– Om den här självständiga panelen når några meningsfulla slutsatser som gör sporten säkrare och roligare för alla deltagare, inte bara kvinnor och flickor, så är det mer värt än en OS-medalj, säger Groves.

ANDRA LÄSER