Expert bedömer Putins nästa drag: "Han påminner mer och mer om Hitler"

Rysslands och Vladimir Putins nästa mål är att tvinga Kiev att gå med på deras villkor, och för det behövs inget blodbad i den ukrainska huvudstaden. Det säger forskaren Ryhor Nizhnikau, som bedömer de hittills införda sanktionerna som otillräckliga för att stoppa den ryska presidenten.

Någon i skotska Edinburgh drar samma parallell som forskaren Ryhor Nizhnikau. – Nu påminner Putin mer och mer om Hitler. Hans drivkraft är hämnd och han ser ingenting annat än sin egen ideologi.

Det har hänt en hel del i Ukraina sedan HBL talade med Ryhor Nizhnikau, forskare vid Utrikespolitiska institutet (FIIA) och expert på EU:s östra grannskap och Ryssland, i tisdags.

Han är överraskad och bestört över utvecklingen i Ukraina då vi ringer upp honom på fredagen.

– Jag har svårt att sätta ord på allt som händer just nu.

Ryssland drar åt snaran runt Kiev för varje timme som går. Nizhnikau tror ändå inte på något blodbad i den ukrainska huvudstaden.

– Ryssland är intresserat av Kiev, men de kommer inte att slåss för att ta över staden. Det Vladimir Putin däremot vill är att få Kiev att underteckna ett avtal på hans villkor, ett avtal där Ukraina går med på alla Rysslands krav. För att lyckas med det räcker det för Putin att ha tillräckligt med styrkor i Kiev och tvinga fram ett avtal genom hot.

– De ryska styrkorna kommer även att stanna i Ukrainas större städer – speciellt i öst – för att "bevara freden". Allt handlar om att begränsa den ukrainska staten.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att han är måltavla nummer ett. Hur ser du på det?

– Det tror jag inte. Det här handlar inte om vem som är Ukrainas president. Ryssland hade agerat likadant även om någon annan satt på presidentposten i Ukraina.

Huvudmålet är, enligt Ryhor Nizhnikau, det ukrainska folket.

– Det är de som utgör det största motståndet mot Rysslands planer. Det har funnits signaler som tyder på att den statliga eliten i Ukraina har varit öppen för ett avtal med Putin och Ryssland de senaste åtta åren, men folket i Ukraina har alltid stått upp för självständigheten.

– Putins budskap till människorna i östra Ukraina är att de är ryssar som glömt vad de är.

Ryhor Nizhnikau säger att sanktioner mot den ryska energiexporten är det enda som kan få stopp på Rysslands militära framfart.

Tror du att Ukraina kommer gå med på Putins villkor?

– Ja, tyvärr tror jag inte att de kommer ha något val. Västvärlden verkar inte kunna göra något åt det. Och Moskva har inte spänt alla sina muskler ännu. Ju mer motstånd Ukraina gör, desto aggressivare blir Ryssland.

Vad tycker du om de sanktioner vi sett från väst så här långt? Har de varit tillräckligt kraftiga?

– Nej, de har varit för svaga. Sanktionerna har inte matchat Rysslands aktioner. Visst kommer sanktionerna att slå hårt mot den ryska ekonomin, men de kommer inte att stoppa Putin.

Sanktioner som stryper den ryska exporten är enligt Nizhnikau de enda som kan göra skillnad i nuläget.

– Sanktioner riktade mot energiexporten kunde ha effekt. Ingenting annat kommer att påverka. Västvärlden är dock inte redo att införa sådana sanktioner. Det har vi redan sett. Därför kommer Ryssland att fortsätta håva in energiintäkter. Intäkter som finansierar kriget, bedömer han.

Vad sänder det här för signaler till Putin och Ryssland?

– Genom att inte införa de tuffaste sanktionerna visar västvärlden sig svaga. Det bara uppmuntrar Moskva. Joe Biden sade för ett par månader sedan att Putin kommer bli belagd med sanktioner som aldrig skådats tidigare om ryska styrkor sätter så mycket som en fot i Ukraina. Nu är soldaterna i Kiev, men ingenting händer.

Hur ser du på USA:s agerande?

– Deras begränsningar har blivit blottade av Moskva. USA har pratat om sina möjliga reaktioner på ett krig. Nu har kriget börjat, men USA har inte svarat i enlighet med vad de lovade.

Kriget i Ukraina är en enmansshow à la Vladimir Putin, säger Rysslandsexperten Ryhor Nizhnikau.

Har din bild av Putin som ledare förändrats efter vad som hänt de senaste dagarna?

– Jag har nog alltid sett honom som en kriminell med karaktärsdrag som kännetecknar en diktator. Men han har ändå kalkylerat och bedömt riskerna med sitt agerande med någon form av rationalitet. Tidigare fanns det logik bakom hans beslut.

– Nu påminner han mer och mer om Hitler. Hans drivkraft är hämnd och han ser ingenting annat än sin egen ideologi. Hans resonemang saknar helt och hållet faktagrund. Han är farlig. Farlig för ryska folket och för hela mänskligheten.

Man brukar säga att "Ryssland inte går att förstå med förnuft". Enligt Ryhor Nizhnikau agerar landet ändå enligt någon form av logik, även om den skiljer sig väldigt mycket från det västerländska synsättet.

Kriget i Ukraina går ändå inte att förklara med den "ryska logiken".

– Det här kriget är en enmansshow. Flera högt uppsatta personer inom den ryska statseliten är chockerade av Putins framfart de senaste dagarna. De varken förstår eller är nöjda med hans beslut. De förstår vilka ödesdigra konsekvenser som väntar inte bara Rysslands ekonomi, utan hela landets framtid.

– Det mest oroväckande är att ingen kan säga emot Putin längre. Ingen kan protestera mot hans beslut. Han har lyckats bli en envåldshärskare i Ryssland, och det rakt framför ögonen på västvärlden. Vi trodde att vi kunde resonera och samarbeta med honom, men vi hade fel.

Ryhor Nizhnikau

Jobbar som: Forskare vid Utrikespolitiska institutet (FIIA).

Expertis: EU:s östra grannskap, Rysslands utrikespolitik i postsovjetiska utrymmet och Belarus, Ukrainas och Moldaviens inrikes- och utrikespolitik.

Examen: Filosofie doktor, Tartu universitet i Estland, 2017.

Språkkunskaper: Belarusiska, ryska, engelska (arbetsspråk), franska, svenska, ukrainska.

ANDRA LÄSER