Antonia Ringbom inspireras av sin närkrets

Animatören Antonia Ringboms Arkipellina är den enda helt svenskspråkiga produktionen som kan vinna tv-priset Kultainen Venla 2020. Animationsserien är inspirerad av Korpo och hennes närmaste.

Rösterna till kråkan Krä och flickan Neppa görs av Hellen Willberg och Alva Zilliacus.
05.12.2020 13:55 UPPDATERAD 07.12.2020 09:10
För tio år sedan gjorde animatören Antonia Ringbom ett spel i julklapp till sina barnbarn. Av det blev det en utställning på ett restauranggolv i Korpo, och så småningom en animerad värld befolkad av udda, djuraktiga figurer. 2016 kom en halvtimmesanimation som fungerar som en introduktion till det som skulle bli serien Arkipellina. Under hösten har den första säsongen visats i Buu-klubben och ligger ute på Yle Arenan, den andra visas efter nyår.
Vid sidan av tvåspråkiga Mumindalen är animationsserien Arkipellina den enda svenskspråkiga tv-produktionen som är shortlistad för det finska tv-priset Kultainen Venla i år.
– Genom den här världen vill jag lyfta fram miljöfrågor, vänskap och bry sig om-mentalitet, samtidigt som det ska finnas en spänning och så mycket humor som det bara går att hitta på, beskriver Antonia Ringbom serien.

ANDRA LÄSER