Boeings Maxproblem sinkar Ryanair

Det irländska lågprisflygbolaget Ryanair skjuter på målet om 200 miljoner passagerare per år. Beskedet kommer i samband med en kvartalsrapport och bolaget hänvisar till problemen med Boeing 737 Max-flygplanen.

Ryanair redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
Ryanair redovisar en nettovinst på 88 miljoner euro för fjolårets fjärde kvartal, det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Försäljningen lyfte samtidigt till 1,9 miljarder euro, en ökning med 21 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare.
Vd Michael O'Leary flaggar samtidigt för att målet att nå upp till 200 miljoner passagerare per år till mars 2024 ser ut att fördröjas i minst ett eller kanske till och med två år som ett resultat av problemen med Boeing 737 Max-flygplanen.
Ryanair är en av Boeings största kunder, med 210 Max-flygplan beställda. De första 55 av dessa flygplan beräknas nu vara i trafik först sommaren 2021, ett år senare än planerat. Därefter räknar Ryanair med att tillföra sin flygplansflotta cirka 50 nya Max-flygplan per år.
Befintliga Max 8-flygplan, som sedan mars 2019 har flygförbud efter två stora flygolyckor på kort tid, kommer enligt Boeing troligen inte kunna tas i trafik igen förrän i mitten av 2020. Ryanair räknar med att ta emot de första leveranserna i september–oktober i år.

ANDRA LÄSER