Tre finlandssvenskar tävlar i finska På spåret

Tre finlandssvenska kändisar tävlar i Yles frågesportprogram Hengaillaan under vintern. Janne Grönroos är en av dem: ”Det är fruktansvärt nervöst”.

Radioprofilen Jenni Poikelus är programledare i programmet, där Riku Rantala (till höger, känd bland annat från Docventures) agerar domare. I programmet medverkar även kocken Kozeen Shiwan som tillreder olika slags maträtter som deltagarna får smaka på.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
28.12.2022 14:53 UPPDATERAD 28.12.2022 17:56
Nu står det klart vem som tävlar i frågesportprogrammet Hengaillaan i vinter, alltså den finska upplagan av På spåret som har premiär på Yle TV1 och Arenan på lördag kväll den 28 januari 2023.
Programmet kommer liksom sin folkkära svenska förlaga gå ut på att kända deltagare åker ut på tågresor runtom i världen, där deras allmänbildning och geografikunskaper ställs på prov genom kluriga frågor.
16 deltagare hämtade från kultur- och underhållningsbranschen kommer medverka i programmet, skriver Yle i ett pressmeddelande på onsdagen.
Bland dem finns tre finlandssvenskar: programledarkollegorna Sonja Kailassaari och Janne Grönroos från Efter nio tävlar tillsammans i programmet, där kommunikationsdirektören och komikern Lotta Backlund också medverkar (som tidigare även jobbat som Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuoris (Saml) politiska medarbetare).
– Det är fruktansvärt nervöst, säger Grönroos inför medverkan i programmet.
– Jag älskar frågesporter och har alltid tyckt att jag är helt okej på det. Och så tittade jag på På spåret och tänkte att ”här skulle jag nog få några poäng”. Men så tänkte jag hur det skulle vara att svara på frågorna på finska och insåg att ”nej, här får jag nog inga poäng”, säger Grönroos och skrattar.
Han kan ändå trösta sig med att han redan har börjat plugga inför tävlingen. Hans sambo har haft läxförhör åt honom och han har bland annat läst på om Finlands största sevärdheter och kyrkor, berättar han.
Sport är Grönroos starkaste kategori när det kommer till allmänbildning, medan litteratur, växter, fåglar och framför allt blommor hör till hans svagare områden.
– Men där hoppas jag att min partner är bättre. Hon brukar skicka bilder på äppelträd, så jag antar hon kan sånt där, säger han.
Janne Grönroos är en av finlandssvenskarna som kommer synas i det finska tv-programmet Hengaillaan under vintern. Finlandssvensk som han är har han bra koll på kusten, men Finlands övriga geografi är till viss del rätt outforskad.

Vinna eller försvinna

De övriga medverkande i programmet är journalisten Kirsi Alm-Siira, programledaren och före detta Scandinavian Hunks-dansaren Esko Eerikäinen, journalisten Jani Halme, skådespelaren Riitta Havukainen, fotomodellen Shirly Karvinen, programledaren Sauli Koskinen, fotografen Meeri Koutaniemi, skådespelaren Laura Malmivaara, Madventures-skaparen Tunna Milonoff, kulturredaktören Piia Pasanen, skådespelaren Anna Rimpelä, dragartisten Cristal Snow och programledaren och modekännaren Sami Sykkö.
Deltagarna tävlar parvis i programmet som består av sju avsnitt, skriver Yle i pressmeddelandet. Efter de fyra första avsnitten kvalar fyra par direkt vidare till två semifinaler. Tävlingen avgörs slutligen med en final.
Avsnittet där Grönroos och Kailassaari tävlar sänds någon av lördagarna i mitten av februari. Då är det alltså ”vinna eller försvinna” från första början.
– Det värsta är ju att programmet sänds live, vilket jag kanske inte var fullt medveten om när jag tyckte det var en bra idé att vara med, säger Grönroos och skrattar.

Koll på kusten

Som finlandssvensk har man rätt bra koll på kusten, men inte så mycket mer när det kommer till Finlands geografi, konstaterar Grönroos.

Hur stor är risken att ni reser till någon mindre ort i Finland i programmet som du aldrig hört talas om tidigare?

– 98 procent skulle jag tro! Det är det som är så fascinerande på något sätt. Jag är rädd att det här kommer bli ett uppvaknande för mig om hur lite jag kan om Finland.
Hengaillaan direktsänds inför livepublik i Factory-hallen i Mediapolis i Tammerfors. Liksom i På spåret består varje avsnitt i tävlingen av tre resmål med tillhörande frågor, samt inslag med musik och mat.
I det första avsnittet tävlar Sauli Koskinen och Cristal Snow mot Meeri Koutaniemi och Laura Malmivaara.

ANDRA LÄSER