OECD: Ganska lätt att hitta nytt jobb i Finland

Det är relativt lätt att hitta nytt jobb i Finland efter att man blivit arbetslös, visar en rapport som den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD presenterade på torsdagen. Enligt den får ungefär fem av sex uppsagda i allmänhet nytt arbete inom ett år.

I internationell jämförelse klarar sig Finland bra. Av likartade länder är det bara i Sverige som det är lika lätt att hitta nytt jobb.
För dem som har varit utan jobb en längre tid har arbetslösheten dock en tendens att bli utdragen. Rapporten visar att situationen är sämst för över 55-åriga och under 25-åriga arbetslösa, i synnerhet om de saknar yrkeskunskap.
OECD anser att det är oroväckande att arbetslösa som fått ett uppsägningspaket kan lämnas utan arbetskraftsåtgärder i flera månader. Därför rekommenderar organisationen att alla som blivit utan arbete ska förpliktas att fort registrera sig hos arbetskraftsmyndigheterna. Det här anses förbättra deras chanser att hitta nytt arbete.
Det har blåst snålvindar på arbetsmarknaden i Finland de senaste åren. OECD har räknat ut att 5,5 procent av alla som hade haft ett jobb i över ett år råkade ut för massuppsägningar under de senaste 15 åren. Situationen var dystrast 2009, då över 7 procent fick sparken. Andelen var klart större än i Danmark och Sverige.
Rapporten är sammanställd av experter på OECD och Löntagarnas forskningsinstitut.
ANDRA LÄSER