Fab 5 vet hur man lever

När Netflix dammar av 2000-talsserien Queer Eye och gör en remake är resultatet vårvinterns bästa feelgood-tv.

Bobby Berk, Karamo Brown, Antoni Porowski, Jonathan Van Ness och Tan France har nycklarna till det goda livets hemligheter.
Malin Slotte
13.04.2018 14:57 UPPDATERAD 13.04.2018 16:06

Queer Eye finns på Netflix.

En av de mer minnesvärda realityserierna under 2000-talets realityboom var Queer Eye (for the Straight Guy, Bravo 2003–2007) där fem homosexuella män i varje avsnitt tog sig an en heteroman för total livsrenovering. Renoveringsobjektet fick en ny garderob, råd om hur han skulle sköta sitt yttre, och tips om kultur och etikett. Därtill inredde den fabulösa kvintetten helt om hans hem och lärde honom tillreda en enkel men sofistikerad rätt att bjuda på när han fick gäster. Med förevändningen att slipa fram gentlemannen i lufsiga karlar lekte serien med sexuella stereotyper för att ta udden av den värsta homofobin. Ett dussintal länder gjorde egna versioner av det amerikanska formatet – i Finland hette serien Sillä silmällä och sändes i Nelonen.
Nu har tio år gått och även världen har förändrats en del, åtminstone här i väst. Och Netflix passar på att damma av konceptet som lätt kvalar in som den bästa feelgoodunderhållningen på tv hittills i år. I åtta avsnitt tar sig fem nya fabfemmor an män som behöver lite stöd och hjälp i livet, inte bara gällande stil- och smakfrågor utan i livet i stort. Fab 5 är helt enkelt levnadsexperter – vilket snarare än pretentiöst får en lätt fläkt av komik. Men inte så att det här inte skulle tas på allvar; här diskuteras känslor och problem öppet och seriöst. Det är faktiskt på den punkten remaken skiljer sig mest från originalet: det är mera fokus på det inre, och Fab 5 blir nästan som ett gäng psykologer.
Vara snäll och göra väl är i ledorden här, och den goda viljan finns hos båda parterna. De medverkande får hjälp med att ta sig ut ur sitt skal; exempelvis en lastbilschaufför vars självbild är "you can't fix ugly" och en ståuppkomiker som fortfarande bor hemma. När Fab 5 tar sig an en polis aktualiseras frågan om polisvåld mot svarta via kvartettens svarta medlem Karamo Brown. Hur konflikten hanteras? Via ett öppet och konstruktivt samtal förstås. Likaså är respekten ömsesidig i mötet med en religiös sexbarnspappa. Fab 5 har nycklarna till hur man lever ett gott liv. Och de nycklarna handlar inte bara om att klä sig väl och använda produkter i badrummet. Lika viktigt är att öppna sig och prata om sina känslor.

ANDRA LÄSER