Didier Deschamps spelar med höga insatser

Den finska landslagstränaren Markku Kanerva tog i eftermiddag ut en högst väntad, okontroversiell trupp till träningslägret i Helsingfors och landskampen mot Sverige. I Frankrike skapade guldtränaren Didier Deschamps rubriker då han tog ut Real Madrid-anfallaren Karim Benzema i den franska EM-truppen.

Feghet kan Didier Deschamps inte anklagas för, skriver Jonas von Wendt.
19.05.2021 15:58 UPPDATERAD 19.05.2021 16:07
Att Kanerva tog ut en okontroversiell trupp har att göra med bredden. I Frankrike kan Deschamps laborera mellan tiotals och åter tiotals spelare och ändå få en oerhört stark trupp på benen.
Också mot den bakgrunden var det iögonfallande att han tog Benzema till nåder. Kvalitetsmässigt platsar Benzema naturligtvis i truppen men att Deschamps spelar ett riskfyllt spel med så höga insatser är ändå överraskande. Den före detta pudelkloka defensiva mittfältaren har som fransk landslagstränare gjort sig känd för att ha enat ett före honom oroligt och splittrat Les Bleus.
Benzema har senast spelat i landslaget 2015. Efter det har han varit misstänkt för att ha utnyttjat minderåriga prostituerade och åtalad för att ha försökt utpressa sin lagkamrat i landslaget, Mathieu Valbuena, med hjälp av ett intimt videoband. Sedan 2015 har Benzema varit persona nog grata i det framgångsrika franska landslaget. Och relationen med tränaren Didier Deschamps har varit iskall. Relationen har knappast blivit varmare av att Benzema öppet anklagat Deschamps för att rasism är orsaken till att han inte fått chansen i landslaget på många år.

ANDRA LÄSER