Ellen Strömberg vinner Augustpriset

Augustpriset i barn- och ungdomsklassen går till Ellen Strömberg för boken Vi ska ju bara cykla förbi. Finlandssvenska Strömberg skriver om Manda och Malin, två frustrerade tonårstjejer som går vårterminen i nian.

Ellen Strömberg.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
28.11.2022 18:59 UPPDATERAD 28.11.2022 21:27
– Det var det djävligaste, säger Ellen Strömberg förvånat när hon presenteras med priset.
I Vi ska ju bara cykla förbi bor de två bästisarna i ett stillastående litet samhälle där de kallas för cyklarna. Om de inte hänger vid kiosken är de på biblioteket. Dramat får sin början när en ny kille börjar jobba på pizzerian.
– Senaste gången jag höll tal var jag femton, det var på invigningen av min högstadieskola. Då stod jag där och längtade bort och väntade på att livet skulle börja, nu känns det som att livet har börjat, säger Strömberg i sitt tacktal. 
Nomineringstexten lyder: 
”Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktiken, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv.”

Augustpriset

Augustpriset instiftades av Svenska förläggareföreningen. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok.
En jury i respektive kategori nominerar sex böcker vardera. De nominerade böckerna har sedan lästs av en grupp om 63 elektorer, en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker. Det är dessa som slutligen väljer årets pristagare.
Priset delas ut i Konserthuset i Stockholm. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får också en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare. På galan delas även Lilla Augustpriset ut. Det vänder sig till skrivande ungdomar mellan 16 och 20 år.
Senast Augustpriset tilldelades en finländsk författare var 2005 då Monika Fagerholm vann priset i kategorin Bästa skönlitteratur med boken Den amerikanska flickan.
Augustpriset är Sveriges mest prestigefyllda litterära pris. Prissumman är 100 000 kronor, drygt 9 100 euro.
I kategorin skönlitteratur vann Ia Genberg Augustpriset för romanen Detaljerna, som recenserades av Pia Ingström i HBL i januari 2022.
Artikeln uppdateras.

ANDRA LÄSER