Oklart om bibliotek kan vara öppna under strejken i Helsingfors

Biblioteken är en av flera platser där kommunsektorn inleder strejk på tisdag, tillsammans med bland annat skolor, daghem och museer. 81 000 löntagare omfattas av strejken i Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och sex andra städer.

Richardsgatans bibliotek i Helsingfors omfattas av kommunsektorns strejk som inleds tisdagen den 3 maj.
02.05.2022 11:35 UPPDATERAD 02.05.2022 13:14
På måndag förmiddag är det fortfarande oklart hur strejken kommer att påverka bibliotekens öppettider i Helsingfors.
– Det är sannolikt att en del av personalen kommer vara i arbete under strejken. Men vi kan inte säga hurdana tjänster vi kommer kunna hålla i gång, eller om vi kan hålla bibliotek öppna eller inte. Sanningen är att vi inte vet hur det kommer bli förrän i morgon bitti, säger Lasse Pekkarinen.
Han är bibliotekschef vid Richardsgatans, Busholmens och Sveaborgs bibliotek i Helsingfors. Sammanlagt drygt 20 personer jobbar vid de tre biblioteken. Med Tölö och Drumsös bibliotek inräknade omfattas omkring 50 personer ur bibliotekens personal av strejken.
– Det kanske framstår som att läget är oklart, men vi har siktat på att fatta snabba beslut när vi vet hur många som kommer till jobbet eller inte på tisdag morgon, säger han.
Som biblioteksbesökare kan man hålla koll på bibliotekens webbsidor, som uppdateras med information om eventuella öppettider under strejken, tipsar Pekkarinen.
Strejken, som också omfattar idrottsanläggningar, pågår till måndagen den 9 maj. Läget kan förändras på kort varsel.

ANDRA LÄSER