Den könsneutrala modetrenden har nått Finland – modeforskare: ”En större förändring som sker”

Det rapporteras om att könsneutrala kläder kommer att bli vanligare under 2023, och inte bara synas på modehusens visningar och megastjärnor som Harry Styles och Billie Eilish. Men trenden har redan kommit till Finland, säger modeforskaren Annamari Vänskä till HBL.

Maria Korkeilas (till vänster) och Vyner Articles (i mitten) kläder är två designer som Annamari Vänskä studerat i boken Intiimin kosketus (2022). Boken ges ut på engelska i början av 2023.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
03.01.2023 17:59 UPPDATERAD 03.01.2023 18:50
Könsneutrala kläder (eller på engelska: gender-fluid fashion) kommer att vara trendigt under 2023. Åtminstone om man får tro den internationella branschtidningen Business of Fashion som rapporterade om modefenomenet i mitten av december.
Under de senaste åren har allt fler ungdomar börjat nätshoppa kläder med sökord som genderless och gender neutral, skriver tidningen. Men hur ser modet riktigt ut, och kommer trenden verkligen att komma till Finland?
– Vi kommer inte att börja klä oss i mera könsneutrala kläder i Finland nästa år. Vi gör det redan, säger Annamari Vänskä, professor i modeforskning vid Aalto-universitetet.