Har du koll på kekri? Skördefesten lockar de döda – och de levande – till ett slumrande Sveaborg

Firar du halloween, alla helgons dag eller kekri? På Sveaborg firas den forntida finländska högtiden kekri för att skördesäsongen tagit slut.

Studeranden Taru Granholm och evenemangskoordinatorn Kaisa Koskinen ser fram emot kekrifirandet på Sveaborg. I fjol lockade evenemanget 6 000 besökare.
November är ett faktum, träden tappar sina löv och det mörka halvåret är på intågande. Skräckfilmer och halloweendräkter i all ära – men i Finland har vi en uråldrig tradition vid allhelgonahelgen som heter kekri.
Kekri är traditionellt ett firande av skördesäsongens avslut. Eftersom kekri sammanfaller med alla helgons dag minns man samtidigt de avlidna. På Sveaborg ordnas festivalen Viaporin kekri på lördag för femte gången.
– Med evenemanget vill vi bringa ljus till den här mörka årstiden och samtidigt få lite liv i Sveaborg. Vi vill påminna helsingforsare om att Sveaborg är öppet och att färjorna går hit året om. Kekri är ett sätt att se sjöfästningen i ett annat ljus än på sommaren, säger evenemangets koordinator Kaisa Koskinen.
Tanken är att kombinera den finländska kekritraditionen med kusliga upplevelser och historieberättande. På programmet finns upplevelser av olika slag, ljusshower, livemusik, teater, dans och bastu. Till och med yoga finns på agendan.
Kekribocken som bränns uppskattas särskilt av besökare, då de samtidigt får se sina sorger brinna upp.
– Ett särskilt uppskattat inslag hos gästerna har varit kekribocken, säger Koskinen.
Under kvällen bränns nämligen också kekribocken. Besökare kan teckna ned sina sorger på små papper och lägga dem i uppsamlingsburkar spridda runtom ön under dagen. De samlas sedan upp och bränns tillsammans med bocken.

Finsk tradition

Det är gratis att delta, men det finns även program som kräver en biljett. Programmet hålls på finska och engelska. Koskinen tar avstånd från att likna kekrifestivalen vid halloween.
– Det här är inte ett halloweenevemenang. Halloween är en amerikansk, ganska kommersialiserad tradition. Kekri däremot är mer traditionellt finskt, där vi samtidigt minns och respekterar gångna generationer. Men båda har koppling till skördesäsongens slut.
Kekri är en forntida finländsk högtid där man firar att skördesäsongen tagit slut och minns dem som gått bort.
Projektet är ett samarbete med yrkeshögskolan Haaga-Helias turismlinje som ordnar evenemanget som en del av sina studier. Taru Granholm har varit med och ordnat evenemanget i tre år och gör det nu på frivillig basis.
– Projektet är jätteintressant, du får göra sådant som du inte annars får i studierna.
Granholm tillhör kärnteamet som består av tolv studerande, men totalt hjälper 100 studerande till med att ordna evenemanget. Festivalen växer för varje år, i fjol uppskattar Granholm och Koskinen att 6 000 deltog.
– Vissa besökare kommer bara på dagen, andra på kvällen. Programmet är utspritt över hela dagen och det finns program för alla åldrar, säger Granholm.
Koskinen lyfter upp att man i år bjuder på särskilt mycket program riktat till barn. Bland annat daghem och scouter ordnar program.

Lugnt och fridfullt – förutom på kekri

Henna Väänänen hedrar sin mormors minne under kekri genom att ordna Granny café. Då klär hon och kollegan ut sig till mormödrar.
I år deltar även ett rekordantal företag, totalt 64, varav majoriteten är lokala aktörer.
En av de Sveaborgföretagare som deltar är bagaren och tidigare gymnasieläraren Henna Väänänen med Café Silo. Kaféet ligger i början av backen när man tar sig från färjebryggan genom muren.
– Det är så lugnt och fridfullt här. Barnen, som är femte generationens sveaborgare, har hobbyer på fastlandet och maken jobbar också där. Jag verkar ha blivit någon sorts tokstolle som aldrig lämnar ön, säger Väänänen med ett skratt.
Väänänen och hennes Sveaborgsfödda make flyttade till Sveaborg för några år sedan med barnen. De köpte då stugan, en gammal butik, och renoverade om den till ett kafé. I stugan finns också en bostadsdel. Kaféet slog upp dörrarna i fjol.
Silo erbjuder bullar, rågbröd av mormors traditionella recept på surdeg och soppluncher. Under lördagen ska kaféet bjuda på grillade burgare. Samtidigt byter kaféet namn till Granny café för en dag.
– Konceptet är tänkt att hedra min mormor, som lärde mig baka en gång i tiden. Därför passade det bra att vi klär ut oss till mormor. Det är också ganska roligt, jag och min kollega brukar verkligen satsa på utstyrseln.

Alla helgons dag

Alla helgons dag firas i år lördagen den 2 november. HBL utkommer inte på söndag.
HRT:s trafik i Helsingfors går huvudsakligen enligt lördagstidtabell på lördag. U-linjernas bussar kör enligt söndagstidtabell. HRT sätter in extra trafik till begravningsplatser och till Sveaborg.
Läs mer om festivalen Viaporin kekri på hemsidan viaporinkekri.fi.
ANDRA LÄSER