Nya USA-sanktioner mot Belarus

USA återinför sanktioner mot nio statsägda belarusiska företag och ett antal nyckelpersoner inom president Aleksandr Lukasjenkos regim.– Vi uppmanar Lukasjenko att tillåta en trovärdig internationell utredning om händelserna den 23 maj, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki.
Sanktionerna kommer efter det att Belarus i söndags tvingade ner ett Ryanairplan. Ombord fanns den regimkritiske journalisten Raman Pratasevitj som greps och riskerar upp till 15 års fängelse. Även Pratasevitjs flickvän, den ryska juridikstudenten Sofia Sapega, greps och riskerar fängelse för påstådda brott kopplade till regimkritiska aktiviteter.

"En direkt skymf"

Psaki kallar agerandet "en direkt skymf mot internationella normer" och uppger att USA samarbetar med EU om sanktionerna och att fler kan komma.
– Mot dem som stödjer korruption, brott mot mänskliga rättigheter och attacker mot demokratin, säger Psaki.
Amerikanska medborgare varnas för att åka till Belarus och landets flygbolag uppmanas att "utöva extremt försiktighet" om de överväger att flyga över belarusiskt luftrum.

Våldsamma ingripanden

USA har, liksom EU, redan tidigare infört riktade sanktioner mot Belarus på grund av den auktoritära regimens våldsamma ingripanden mot demonstranter som i månader protesterade mot det ifrågasatta resultatet i presidentvalet i augusti.
Lukasjenko befinner sig i Ryssland och Sotji för ett möte med sin närmast allierade, den ryske presidenten Vladimir Putin. Där kommenterade den belarusiske ledaren de internationella påtryckningarna:
– Ett försök pågår att ställa till trassel så att det blir som i augusti förra året, sade Lukasjenko med hänvisning till de regimkritiska protesterna.

ANDRA LÄSER