HS: Skyddspolisen har tipsat polisen om hotbild – anställda manas till försiktighet

Polisen är fortsatt företegen om den hotbild mot myndigheten som har fått den att stärka säkerheten. Enligt Helsingin Sanomat är det Skyddspolisen som varnat för hotet.

Polisbilar har sedan torsdagen varit synligt på plats utanför flera polishus i Finland, efter att Polisstyrelsen bekräftat att en hotbild riktar sig mot myndigheten. Här polishuset i Böle i Helsingfors.
torsdagen gick Polisstyrelsen ut med det kortfattade och ytterst ovanliga beskedet: "Ett möjligt hot har riktats mot polisen och som en följd av detta har polisen stärkt sin beredskap".
Det här skedde efter att medier rapporterat om en synlig stärkt beredskap utanför flera polishus.
Polisen är företegen om vad hotbilden handlar om, vem eller vilka som riktar hotet mot polisen, hur det konkret har tagit sig uttryck eller om andra kan vara i fara.
På fredagen fortsatte den strama informationslinjen.
När Yle försökte fråga inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna), med ansvar för polisen, om det var hon fåordig.
– Vad gäller den här situationen är det Polisstyrelsen som informerar. Jag är förstås medveten om den och är glad över att våra säkerhetsmyndigheter är uppdaterade och kan reda ut också sådana här hot, sade hon till Yle.
Helsingin Sanomat uppger, med hänvisning till flera källor, att det är Skyddspolisen som tipsat polisen om hotbilden.
Helsingin Sanomat skriver att polischefen i Helsingfors, Lasse Aapio på fredagen ska ha talat till personalen och då sagt att möjliga sätt att attackera polis kan vara med kniv eller bil.
Enligt tidningen ska anställda ha uppmanats att inte i onödan röra sig i polisuniform i närheten av polishuset, att inte äta lunch utanför det och att undvika att visa sitt tjänstemärke.
Enligt Turun Sanomat skulle hotet komma från organiserad brottslighet. Tidningen skriver, med hänvisning till anonyma källor, att trycket mot polisen skulle ha ökat redan under flera månaders tid. Känt är att polisen har ökat sina insatser mot kriminella gäng. Det är till exempel Polisstyrelsen som har drivit på ett förbud av United Brotherhood. Förbudet fastställdes nyligen i rätten.
ANDRA LÄSER