Christoffer tog hem segern i pepparkakshustävlingen – bakade sommarjobbet i pepparkaksdeg

Han är en händig man, unge Christoffer Johansson. I våras renoverade han Bengtskärs fyr innan det verkliga sommarjobbet som guide tog vid. I höst skissade han en miniatyr av fyren och bakade den i pepparkaksdeg. Den valdes till Svenskfinlands finaste pepparkakshus av HBL:s läsare.

Det tog Christoffer Johansson tre veckoslut att förverkliga Svenskfinlands finaste pepparkakshus. Först ritade han upp en modell med ett 3D-program på dator, sedan överförde han skissen på papper och därefter på pepparkaksdeg. Det runda fyrtornet krävde en hel del idérikedom av pepparkaksbagaren.
24.12.2018 09:11 UPPDATERAD 24.12.2018 10:18
Intresset för pepparkakshus är stort bland HBL:s läsare – ni gav sammanlagt över 3 500 röster i omröstningen, där Christoffer Johanssons fyr till slut utgick med segern. Härmed koras Bengtskärs fyr till Svenskfinlands finaste pepparkakshus 2018. Det var en oerhört jämn tävling där tvåan Lappfjärds kyrka, bakad av familjen Lahti, var hack i häl. Trea blev Harriet Järfs rosa fjällstuga, som var helt täckt av lakritsremmar.
Pepparkakshus är tradition för 21-årige Christoffer Johansson. När han var barn brukade han baka pepparkakshus tillsammans med sin pappa hemma i Rosala, då var det oftast traditionella hus som dekorerades fantasifullt. När pojken växte upp förbyttes husen mot mera krävande projekt, som modeller av Åbo domkyrka, Åbo slott och i fjol gjorde han en miniatyr av Hitis kyrka. Dem har Christoffer i huvudsak bakat ensam.
Att han skulle baka en miniatyr av Bengtskärs fyr i år föll sig ganska naturligt, med tanke på att han i sommar jobbade på fyrön med väldigt varierande uppgifter, han gjorde allt från mindre renoveringsarbeten till att elda bastu, laga mat och guida turister.

ANDRA LÄSER