Finland omnämnt! New York Times hyllar Helsingfors

Delområdet Fiskehamnen i Helsingfors figurerar i ett långt reportage i den amerikanska tidningen New York Times.

I Fiskehamnen testas ofta nya idéer. Ett år ordnades en popup-restaurang där gourmetmat stektes på solpaneler.
Den frilansande reportern Dorn Townsend skriver i New York Times om Helsingfors så kallade smarta test för att förbättra den service som de boende får.
Dessutom skriver tidningen positivt om Helsingfors satsning på hållbar utveckling och livskvalitet. Bland annat skriver tidningen om det tidigare testet med en robotbuss i Fiskehamnen och om det pågående försöket med en shoppingrobot som rullar mellan en matbutik i Redi och skyskrapan Majakka. Andra initiativ som nämns är gemensamma lokaler i nya höghus, delade elbilar, bastur på taket och om lösningar med förnybar energi.
"Fint att Helsingfors slit för hållbar utveckling och digitalisering får tack i världens toppmedier. Helsingfors mål är att utveckla lösningar för världsproblemen som kan skalas upp. När det skrivs om Helsingfors ambitiösa arbete lockas högklassiga förmågor och företag hit", säger den biträdande borgmästaren Anni Sinnemäki (Gröna) i ett pressmeddelande.
Stadens medborgarbudget på 8,8 miljoner euro (som kallas Omastadi) lyfts också fram av reportern. Pengarna används för att förverkliga stadsbornas idéer, som en miljövänlig konstgräsplan i Arabiastranden.
Gruppbygget Sumppi, där ett gäng på 70 människor i olika åldrar och livssituationer valde att tillsammans bygga 39 småhus vägg i vägg väckte också tidningens intresse.
"I Fiskehamnen ser vi exempel på hur de boende själva kunnat påverka sitt bostadshus i planeringsskedet. På så sätt har man kunnat bygga fler delade lokaler", säger Maija Bergström på stadens innovationsbolag Forum Virium.
Till och med regissören Mika Kaurismäki intervjuas i artikeln, där han rosar Helsingfors för att ha blivit en internationell stad som är öppen för idéer.
ANDRA LÄSER