Maria Spink lämnade Hanken och bankkarriären för att hjälpa flickor på Tanzanias landsbygd

Hon lämnade Hanken och bankvärlden i City of London bakom sig för att bygga jämställdhet och hållbarhet i byarna i södra Tanzania. – Afrika kan lösa sina problem, men vi har all orsak att bidra där vi kan, säger Maria Spink.

Maria Spink är ex-hankeiten som har vigt sitt yrkesliv åt att förbättra flickors och kvinnors ställning på landsbygden i Tanzania. Hon besökte nyligen Helsingfors för att lansera sin utvecklingsorganisation i Finland.
24.06.2022 05:01
Med en bakgrund som Björn Wahlroos assistent på Hanken och mitt i en bankkarriär i Londons finanscentrum började hon oroa sig för klimatförändringarna. Mer än 15 år senare driver Maria Spink en organisation som hjälper flickor på Tanzanias landsbygd att gå i skola utan risk för att bli våldtagna, och att de som unga kvinnor ska kunna starta eget, få grepp om sina liv och påverka framtiden.
– Utvärderingarna visar att vi har lyckats rätt väl. Det vi gör utgår från lokalsamhällenas behov, och vi gör allt i samarbete med dem, säger hon när hon är på besök i Helsingfors för att lansera sin organisation här.
Maria Spink driver hållbarhetsarbetet via organisationen Lyra in Africa som hon har grundat. Hon jobbar gratis och sysselsätter tio lokalinvånare i regionen Iringa i Tanzania. Nyligen har hon dessutom engagerat sig i ett ekologiskt och regenerativt jordbruk som hon driver med sin man hemma på gården utanför London.

ANDRA LÄSER