51 procent kvinnliga regissörer på årets Docpoint

I dokumentärfilmen Neiti Aika flyttar regissören Elina Talvensaari in i en lägenhet som är full av den tidigare ägarens tillhörigheter. Filmen öppnar Docpointfestivalen den 27 januari på Bio Rex. Bild: Photographer: J. Pulkkanen

Den 19 upplagan av dokumentärfilmfestivalen Docpoint öppnar med Elina Talvensaaris film Neiti Aika den 27 januari. På programmet finns 96 olika dokumentärer.

Docpoint pågår mellan 27 januari och 2 februari och bjuder på 230 visningar av 96 dokumentärer i elva salonger.

Öppningsfilmen Neiti Aika (ungefär Fröken Tid) handlar om hur regissören Elina Talvensaari flyttar in i en lägenhet som är full av den tidigare ägarens tillhörigheter, en äldre dam som nu är död. Filmen väcker hennes berättelse till nytt liv.

Bland de inhemska premiärerna märks bland annat också John Websters Silmästa silmään (Öga mot öga), där brottsoffer möter gärningsmän, och Anna-Karin Grönroos Orkesterin edessä (Framför orkestern), som följer dirigentstuderande vid Sibelius-Akademin.

Festivalens internationella huvudgäst är iraniern Mehrdad Oskouei, vars nya film Sunless Shadows berättar om flickor och kvinnor som sitter i fängelse efter att ha dödat sin far, man eller bror.

Kvinnor

Filmbranschen överlag är som bekant kraftigt dominerad av män, och därför är det anmärkningsvärt att 51 procent av de utländska filmerna är regisserade av kvinnor, eller av arbetspar med åtminstone en kvinna.

– Filmer har en direkt inverkan på hur vi uppfattar verkligheten, så jag har medvetet velat lyfta fram kvinnliga upphovspersoner och -berättelser från hela världen, säger Docpoints nya konstnärliga ledare Kati Juurus i ett pressmeddelande.

– Inom dokumentärfilmen är kvinnliga upphovspersoner och kvinnors berättelser i själva verket det nya normala.

Det så kallade Apollopriset som delas ut under festivalen tillfaller i år Juha Samola, generalsekreterare för Centret för främjande av audiovisuell kultur AVEK.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning