Tre döda när buss med skolklass halkade av vägen i Sverige

Tre personer omkom och 23 personer vårdas på sjukhus efter bussolyckan i Härjedalen. I bussen färdades skolungdomar och några vuxna som skulle på skidresa. För fem av de skadade är tillståndet allvarligt.

Det var halt väglag näs bussen körde av vägen på E45 i Härjedalen. Det är ändå inte bekräftat att olyckan skulle ha skett på grund av halkan.
02.04.2017 09:09 UPPDATERAD 02.04.2017 22:09
Olyckan inträffade vid sjutiden på söndagsmorgonen på E45 mellan Sveg och Fågelsjö när bussen åkte av vägen och välte. Ombord fanns främst högstadieelever från Ängskolan i Skene i Marks kommun på väg till Klövsjö i Jämtland på en skidresa.
Totalt rör det sig om 59 personer: 52 ungdomar, och 7 vuxna.
Polisen bekräftar att tre personer har omkommit i olyckan.
Sammanlagt 23 personer av de olycksdrabbade vårdas nu på sjukhus. Av dem betraktas fem som allvarligt skadade, två vårdas på Akademiska i Uppsala, två på intensivvårdsavdelningen i Östersund och en i Falun, uppger en representant för Region Jämtland Härjedalen på en presskonferens.

Stor räddningsinsats

Vid 10.30 var den massiva räddningsinsatsen på själva olycksplatsen över.
– Det var som en krigsskådeplats initialt. Det vårdades ungdomar i dikena och i princip överallt. Efter ett tag kom brandmän från Färila med ett sjukvårdstält så vi fick in skadade inomhus, så det blev lite mer ordning och reda, säger Peter Nystedt vid räddningstjänsten.
– Det blir sådana krafter i en buss på 80–90-väg. De far runt i bussen, så ungdomarna ramlade på varandra.
Anledningen till att sjukvårdstältet sattes upp var att antalet ambulanser inte räckte till.
– Det har inte funnits ambulanser i den mån att ta hand om alla skadade samtidigt, man har fått prioritera och köra i omgångar, sade Olof Brånborg, inre befäl vid räddningstjänsten, tidigare till TT.
Sjukhusen i Region Jämtland Härjedalen gick in i förstärkningsläge – nivån mellan stabsläge och katastrofläge. Patienter ska ha förts till flertalet sjukhus, exempelvis Mora, Östersund, Hudiksvall och Falun.

Flera till sjukhus

TT: Hur hanterade ungdomarna situationen?

– Många var chockade och uppjagade, vissa var apatiska. Man reagerar på så olika sätt. Många var ledsna över att deras kompisar är allvarligt skadade, säger Peter Nystedt.
Tre ambulanshelikoptrar sattes in och omkring 15 ambulanser och cirka 30 brandmän.
– Man har nog tömt hela Mellannorrland på ambulanser.

TT: Vad kan ha orsakat olyckan?

– Vi är lite frågande. Det är en raksträcka och det är torr och fin vägbana, säger Peter Nystedt.

Olycksdrabbad sträcka

Den aktuella vägsträckan är tidigare olycksdrabbad och Trafikverket har inlett en utredning av det inträffade.
– Den tittar på orsaken, varför det skedde. Och den kommer att ta upp om det finns några åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen, säger Veronika Gustafsson vid myndighetens presstjänst.
– Om det är vägens beskaffenhet, mänskliga faktorn eller något annat får utredningen utvisa.
Bussbolaget Bergkvara Buss vill inte spekulera i vad som kan ha orsakat olyckan, säger marknadschefen Simon Sandberg. När olyckan inträffade hade bussfärden pågått i över åtta timmar.
– Resan startade omkring klockan 22 i går kväll, säger Simon Sandberg.

TT: Så chauffören hade kört hela natten?

– Ja precis, men det finns kör- och vilotider reglerat i lag och de har vi naturligtvis uppfyllt.
Polisen undersöker bland annat olycksplatsen och den bärgade bussen. Enligt Bergkvara Buss var fordonet, en dubbeldäckare av märket Setra årsmodell 2010, besiktigat i december och var i gott skick.

ANDRA LÄSER