Kramperna satte stopp för Niskanen i klassiska Holmenkollen

Iivo Niskanen lyckades inte ännu heller uppnå sin dröm om en seger i den klassiska femmilen i Holmenkollen.

Iivo Niskanen var inte nöjd med sitt lopp i Holmenkollen, fast han haft en bra säsong annars.
Iivo Niskanen har länge drömt om en seger i den legendariska femmilen i Holmenkollen. Han får dessvärre fortsätta med att drömma, för han tvingades nöja sig med fjärde plats den här gången. Det blev en norsk trippelseger, då Rysslands stjärnor var utestängda.
Niskanen kunde inte svara i slutet, då Martin Løwstrøm Nyenget, Sjur Røthe och Didrik Tønseth ryckte ifrån. Løwstrøm Nyenget spurtslog Røthe i kampen om segern. Niskanen var elva sekunder bakom vinnaren i mål.
– I slutet hade jag kramper i båda tricepsarna. I ett skede var jag helt säker på att det här slutar lyckligt, men sen så kunde jag inte få en sådan spurt som jag ville, säger Niskanen till Yle Urheilu.
Niskanen höll sig för det mesta till huvudklungan, men steg fram för att ta bonuspoäng under varje varv. Med facit i hand är han inte säker på att det var ett bra val.
– Jag hade tänkt att jag kan grilla de andra under de längsta stigningarna, men det var svårt, för alla förväntade sig att jag håller fart. Sen stannade farten lite och klungan samlades igen, säger Niskanen till Yle Urheilu.
Efter skidbytet efter cirka 30 km försökte Niskanen slå till. Han splittrade tätklungan, så bara åtta skidåkare hängde med. Då mindre än 10 km återstod tvingades Harald Østberg Amundsen, Hans Christer Holund och Andrew Musgrave en efter en släppa. Bara Niskanen, Løwstrøm Nyenget, Tønseth Sjur Røthe, och William Poromaa var med i slutet. Niskanen tvingades kapitulera för den norska trion, men höll Poromaa bakom sig i slutspurten.
– Jag kunde ha sparat lite mer under femte varvet. Det kändes bra och allt gick som planerat. På förhand tänkt borde jag inte haft de hårdaste sprintrarna mot mig i slutet. Då vi åkte utför i slutet gick det bara inte att förverkliga min plan, säger Niskanen till Yle Urheilu.
Niskanen har ändå tagit OS-guld, OS-silver, OS-brons samt tre segrar och en andraplats i världscupen i vinter. Dessutom var han trea totalt i Tour de Ski. Hyfsat.
– Det här var säsongens sämsta lopp och jag var fyra så man får väl vara helt nöjd, säger han till Yle Urheilu.
Perttu Hyvärinen tog 19:e plats, 3.37,30 bakom segraren. Ville Ahonen var 22:am 4.07,0 bakom Ristomatti Hakola var 28:a, 5.50,8 bakom, och Lauri Lepistö 38:am, 6.40,5 bakom. Remi Lindholm avbröt på grund av ryggproblem.

Resultat

skidor
OSLO
Världscupen
herrar, 50 km (k), masstart
1) ML Nyenget, Norge, 2.03.27,3, 2) Sjur Röthe, Norge, 2.03.27,9 3) Didrik Tönseth, Norge, 2.03.30,8, 4) Iivo Niskanen, Finland, 2.03.38,4, 5) William Poromaa, Sverige, 2.03.38,5, 6) Andrew Musgrave, Storbritannien, 2.04.20,0, 7) Hans Christer Holund, Norge, 2.04.20,5, 8) Håvard Moseby, Norge, 2.03.43,1, 9) Dario Cologna, Scheweiz, 2.04.43,2, 10) Simen Hegstad Krüeger, Norge, 2.04.43,2.

ANDRA LÄSER