209 författare går ut i upprop mot Svenska Akademien

Över 200 svenska författare samlas i ett upprop och protesterar mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. Samtidigt uttrycker de sitt stöd och förtroende för Sara Danius.

Amanda Svensson, Mats Strandberg, Elise Karlsson, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Maria Sveland och Mårten Sandén är några av de 209 författare som skrivit under. Arkivbild.
TT/Björn Berglund
14.04.2018 17:49 UPPDATERAD 14.04.2018 18:16
Uppropet, som publiceras av Göteborgsposten kultur, är signerat av bland andra Amanda Svensson, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Maria Sveland, Katarina Wennstam, Mats Strandberg och Andres Lokko. Sammanlagt rör det sig om 209 författare inom skönlitteratur, facklitteratur och dramatik.
"Svenska Akademien, och framför allt vissa ledamöter av den, har under många års tid understött, samarbetat med och offentligt hyllat en person som sexuellt trakasserat otaliga kvinnor i och utanför kulturlivet", skriver de med hänvisning till den så kallade kulturprofilen.
Den bittra striden inom Akademien kulminerade i torsdags med att Sara Danius lämnade uppdraget som ständig sekreterare. Då hade ledamoten Horace Engdahl några dagar tidigare gått ut i Expressen och brännmärkt henne som Akademiens sämsta ständiga sekreterare sedan 1786.
Uppropet kritiserar skarpt hur Danius blivit behandlad av andra ledamöter och författarna uttrycker sitt förtroende för hennes ledarskap:
"Vi känner igen detta agerande från så många håll: den som gör motstånd eller försöker uppmärksamma sexuella övergrepp och maktmissbruk pekas själv ut som ett problem."
"Vi tror inte att Svenska Akademien i dess nuvarande utformning kan ta itu med vare sig sexism eller sexuella trakasserier, och saknar därmed förtroende för det som återstår av Svenska Akademien", avslutar man.

"Många författare upprörda"

Författaren Inti Chavez Perez drog igång uppropet för några dagar sedan då han upprördes av Danius utträde. Att hitta andra författare som ville delta var inget problem.
– Det har varit en entusiasm. Många författare är upprörda över det som har hänt, säger han.

Nyhetsbyrån TT: Men är det inte svårt att kritisera händelser utan att ha full insyn?

– Det vi har insyn i är att informationen om Kulturprofilens agerande har nått Svenska Akademien redan när Sture Allén var ständig sekreterare, men då gjordes ingenting. Sara Danius är den första som tagit på sig att reda ut vad som har hänt och rimligen är det bättre att göra någonting mot sexuella trakasserier än att inte göra någonting alls.

TT: Vad säger ni om Anders Olssons påståenden om att Danius gjort sig omöjlig genom sin ledarstil?

– Det är inget som jag kan kommentera.

Namninsamling och manifestation

Samtidigt som författarna sluter upp bakom den gemensamma skriften har över 3 700 personer skrivit på namninsamlingen "Stötta Sara Danius" och via Facebook samordnas en manifestation som vill att hela Akademien ska avgå.
Över 2 200 personer har svarat att de – iklädda den Daniustypiska knytblusen – ska protestera utanför Börshuset i Stockholm vid Akademiens nästa torsdagsmöte.
"Om Sara Danius ska avgå bör samtliga övriga ledamöter även de lämna sina stolar. Detta behövs för att göra upp med tystnadskulturen, elitismen och gubbväldet en gång för alla", skriver manifestationen på sin sida på Facebook.