Wille Rydman försvinner från viktiga styrelseposter i Helsingfors

Lokalpolitikerna i Helsingfors var enhälliga när de valde Wille Rydmans ersättare i två styrelser.

Wille Rydman är både riksdagsledamot och stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
29.06.2022 16:38
Trakasserianklagade politikern Wille Rydman (Saml) sitter inte längre i två styrelser i Helsingfors. Han har varit ordförande för Helsingfors hamn, men nu ersätts han av partikollegan Matti Parpala.
Parpala har erfarenhet av posten, eftersom han satt på den åren 2017-2021.
Rydman har också avgått från Finlands nationalopera och -baletts styrelse. Där ersätts han av Tatu Rauhamäki, som är ordförande för partiets distrikt i Helsingfors.
Helsingfors stad har rätt att utnämna två personer till nationaloperans styrelse. Den andra som har en styrelseplats är författaren och journalisten Minna Lindgren.
De övriga medlemmarna i styrelsen utnämns av bland annat Undervisnings- och kulturministeriet, Vanda stad och Esbo stad. Operan har också personalrepresentanter i styrelsen.
Politikerna i Helsingfors stadsstyrelses koncernsektion godkände utnämningen av Parpala och Rauhamäki enhälligt i måndags.
Förra veckan avgick Wille Rydman från Samlingspartiets grupp i Helsingfors stadsfullmäktige. efter att ha anklagats för sexuella trakasserier. Rydman har varit vice ordförande för fullmäktige under det senaste året. Nu befinner sig fullmäktige på sommarpaus. 
Enligt Yle väljer Samlingspartiet en ny vice ordförande för fullmäktige först i augusti.

ANDRA LÄSER