Pukkiparty med besk bismak då VM-kvalet körde i gång

En händelserik andra halvlek med en straff, en snygg vändning och ett snopet slut. Det är Finlands fotbollsherrars VM-kvalstart i ett nötskal.

Teemu Pukki gjorde två mål men var besviken efter match.
Länge såg det bra ut men någon drömstart på sitt VM-kval fick Finlands fotbollsherrar inte. Premiären mot Bosnien-Hercegovina slutade 2–2 (0–0) och Finland fick nöja sig med en poäng i en underhållande tillställning på Olympiastadion.
Finlands stora stjärna var glödheta Teemu Pukki som i andra halvlek vände ett 0–1-underläge till 2–1 inom loppet av tjugo minuter. Trots ett litet "Pukki-party" var storstjärnan besviken med slutresultatet.
– Det lämnar en lite dålig smak i munnen. Oavgjort då vi ändå ledde så det grämer att vi inte fick med oss tre poäng som vi hade velat. Två mål så jag kan vara helt nöjd med mitt eget spel. Men vi vill vinna varje match så det finns ingen anledning att le, säger Pukki i V Sports tv-intervju.

Bosnisk straff

Finland hamnade i knipa i början av andra halvleken då Bosnien-Hercegovina fick en straff på grund av hands av Jukka Raitala. Den kaotiska sekvensen började då Nikolai Alhos rensning misslyckades och den höga bollen landade mitt i straffområdet. Raitala försökte få en axel på bollen men domaren tolkade det som hands.
Storstjärnan Miralem Pjanic, som i det senaste EM-kvalet sänkte Finland i Zenica med två fullträffar, tog straffen. Storspelande Joronen räddade Barcelonaproffsets straff men Pjanic kunde enkelt sätta in sin egen retur.
Men Finland lät sig inte rubbas. Bara tre minuter senare kom kvitteringen. Alho fick syndernas förlåtelse då han satte i gång ett anfall och ett skott i ribban, varefter Joni Kauko nickade bollen till Pukki vars småakrobatiska volley hittade nätmaskorna.
Bosnierna minns Pukki alltför bra: Pukkis två fullträffar säkrade en finländsk 2–0-seger i EM-kvalet sommaren 2019. Och Pukki kommer att hemsöka gästernas försvarslinjes mardrömmar ännu länge i framtiden. En kvart före slutet fixade radarparet Joel Pohjanpalo och Pukki 2–1. Inhopparen Pohjanpalo hann inte ens vara en minut på planen då hans passning skickade i väg Pukki ensam mot Sehic. Och den duellen vann Pukki.
– Det första målet kom i ett viktigt läge. Det var viktigt att kvittera genast efter deras mål. Början på andra halvleken var annars också svår för oss, inte alls bra. I det andra målet hade jag massor av tid att fundera vad jag gör och jag såg att främre hörnet är fritt, säger Pukki om sina mål.

Sen kvittering

"Pukki-partyt" fick ett abrupt slut knappa tio minuter före slutet då Miroslav Stevanovic pangade in kvitteringen via dojan på oturssnubben Raitala.
Oavgjort är en besvikelse – det är hela Finlands manskap överens om.
– Vi förväntade oss en jämn match och det var det. Båda lagen hade sina chanser. Vi visade prov på mental styrka då vi klämde in kvitteringen och tog ledningen men tyvärr lyckades vi inte hålla den. Vi får nöja oss med en poäng, säger förbundskapten Markku Kanerva i V Sports tv-intervju.
– Vi hade goda och sämre perioder. Vi kan vara helt nöjda med vad vi gjorde där ute men vi måste utveckla vårt spel för att kunna ta tre poäng, säger Pukki.
I gruppens andra match mötte regerande världsmästaren och storfavoriten Frankrike Finlands nästa motståndare Ukraina. Premiäromgången bjöd på en skräll då Frankrike bara fick 1–1 på sin hemmaplan. Finland möter Ukraina på söndag i Kiev.

VM-kval, grupp D:

Finland-Bosnien-Hercegovina 2–2 (0–0)
0–1 55 min Miralem Pjanic, 1–1 58 min Teemu Pukki, 2–1 77 min Teemu Pukki, 2–2 84 min Miroslav Stevanovic.
Finlands laguppställning: Jesse Joronen – Nicholas Hämäläinen (v), Paulus Arajuuri, Joona Toivio, Jukka Raitala, Nikolai Alho – Joni Kauko (82 min Tim Sparv), Glen Kamara (v), Onni Valakari (46 min Rasmus Schüller (v)), Robin Lod (77 min Joel Pohjanpalo) – Teemu Pukki.

ANDRA LÄSER