Norsen larmar om e-cigaretter – lätta att få tag på, intygar elever i Mattliden

E-cigaretter sprider ingen tobaksrök, men doftar det jordgubbe eller ananas på toan kan det finnas skäl att vara misstänksam. I Grundskolan Norsen hoppas rektor Ann-Britt Bonns att föräldrarna är uppmärksamma och diskuterar saken med sina barn. Att få tag på e-cigaretter är inte svårt; på Snapchat finns allt man behöver veta, intygar studerande i Mattliden.

Gymnasisterna Matteus Günsberg, Noel Sjöstrand och Anna Pohjavirta bekräftar att e-cigaretter förekommer bland de studerande och är lätta att få tag på – men att snusa är vanligare.
26.04.2022 05:00 UPPDATERAD 26.04.2022 10:12
Strax efter påsk damp det ned ett Wilmameddelande i Norsenföräldrarnas inkorgar. Skolpersonalen oroar sig för att eleverna i årskurs 7-9 använder e-cigaretter och försöker få grepp om problemet med hjälp av kontaktverktyget Wilma.
Kodordet är "jordgubbsdoft" och alla elever som åker fast för att vara på en och samma toalett tillsammans med kompisarna får en anteckning i Wilma som också föräldrarna kan se.
"Alltför ofta är det så att jordgubbs-, ananas-, blomdoften känns av och en grupp elever kommer tillsammans ut från toaletten. Ingen erkänner och inget syns. Det är ingen ny parfym som testats, det vet vi och hoppas att ni därhemma också är uppmärksamma", skriver rektorn och vicerektorn.

ANDRA LÄSER