CNN: Ryske översten gör en kappvändning – menar att Ukraina kommer att få "en obehaglig överraskning"

Den pensionerade ryske översten Mikhail Khodarenok som i går pratade klarspråk om de ryska styrkornas motgångar i Ukraina har gjort en kappvändning.

Mikhail Khodarenoks uttalande var sällsynt kritisk mot den ryska regimen och kriget i Ukraina. I Moskvas stadsbild säljs fortsättningsvis krigspositiva produkter. Personer i Moskva går förbi en butik, den 17 maj 2022.
I onsdags sade Mikhail Khodarenok i en intervju i rysk statlig tv: " När folk pratar om att Ukraina förvärvar potential till att gå till motattack, det är en stor överdrift. Vad gäller den högsta ledningens agerande, finns all skäl att tro att implementeringen av dess planer kommer att ge Ukraina en obehaglig överraskning inom en nära framtid", rapporterar CNN.
Detta uttalande kom bara en dag efter att översten kritiserade de ryska militära operationerna i Ukraina.
Vidare sa Khodarenok i går att det skulle vara omöjligt för ukrainska styrkor att få övertaget vad gäller landvinningar eller att få ett övertag till havs inom de närmare månaderna.
I tisdags var det andra tongångar då Mikhail Khodarenok sa att information som sprids om en moralisk och psykologisk kollaps bland ukrainska styrkor "inte är i närhet av sanningen". Situationen kommer enligt vad han sa i tisdags, "att bli sämre för Ryssland". Khodarenok menade att Ukraina kan kalla in en miljon människor för att försvara landet och att Ryssland måste ta det i beaktande i sina operationer och i sin militära strategi.
Han tog också upp Rysslands isolering från resten av världen som ett stort problem.
ANDRA LÄSER