Svenskspråkiga gjorde ett gott val också utanför SFP – transpersonen Panda Eriksson knep sista mandatet

Svenskspråkiga kandidater gjorde ett gott valresultat, också i andra partier än i SFP. HBL har talat med tre invalda, bland dem transpersonen Panda Eriksson, som knep det absolut sista mandatet i Egentliga Finland.

Finlandssvenska transpersonen Panda Eriksson ser sig i första hand som en aktivist, inte som politiker. Hen kom in på det allra sista mandatet i Egentliga Finland, och väntar ännu på kontrollräkningen.
– Det är spännande. Jag har ännu inte vågat fira, säger Panda Eriksson om sitt valresultat. Som obunden på De Grönas lista knep hen sista platsen i Egentliga Finland med 551 röster.
– Den hänger på 2-3 röster, så jag vill ännu vänta på kontrollräkningen, säger Eriksson. Trots det kallar vi det en valframgång, att som icke-politiker lyckas ta sig så här långt.
– Jag kallar mig först och främst aktivist. Jag har länge jobbat med den lilla människans grundrättigheter, säger Eriksson, som svar på frågan om hur hen nådde ut till väljarna.
– Jag hör till två minoriteter, finlandssvensk och transperson, säger hen.
Eriksson har gjort sig känd bland annat som tidigare ordförande för föreningen Trans, som har fört en omfattande kampanj för en ny translag.
Identitetsfrågorna fick däremot väldigt liten plats i valdebatterna. I analyserna har det sagts att det var en orsak till att De Gröna klarade sig dåligt i det här valet.

Hur stort är behovet att arbeta med likabehandling av till exempel sexuella minoriteter i ditt välfärdsområde?

– Stora universitetsstäder har vanligen bättre rykte än andra områden. Men det är nog ett stort arbete som måste göras.
Panda Eriksson är på slutrakan av sina sjukskötarstudier, är utbildad sexualrådgivare och arbetar för tillfället för Blodtjänst i Åbo. Den nuvarande hemorten är Åbo, men hen växte upp på Kimitoön, som är en kommun som inte fick in en enda representant i fullmäktige i välfärdsområdet.
– Jag har gått i en skola där skolkompisarna kom med svävare till skolan, eller till och med helikopter, om det inte var bra före. Det är helt andra förhållanden än att bo en kilometer från universitetssjukhuset, som jag gör nu. Man måste lyssna på dem som har långa avstånd till vården och föra deras talan, säger Eriksson.
Panda Eriksson är egentligen medlem i Feministiska partiet, som inte ställde upp med en egen lista i det här valet.

Vänstern fick in tre svensktalande i Egentliga Finland

Flera svenskspråkiga från andra partier än SFP sitter på mandat i fullmäktige i Egentliga Finland. Förutom Panda Eriksson blev Janina Andersson invald från De Grönas lista.
Vänsterförbundet fick stor synlighet tack vare att Li Andersson blev hela landets röstdrottning. Av de invalda från Pargas kommer två av fyra från Vänsterförbundet: svenskspråkiga Nina Söderlund och svensktalande Lotta Laaksonen.
– Jag har varit med i politiken i 30 år nu, så jag har en ganska trogen krets, säger Nina Söderlund (VF), som är bosatt på Ramsö, norr om Nagu.
För henne är det viktigt att hälsovården finns nära, och att man i ett stort område kan få hjälp att utveckla digitala tjänster, som skulle kosta alldeles för mycket att utveckla för en liten kommun.
– Man ska ha rätt att åldras nära, i stället för att alla äldre ska skickas till Åbo, säger hon.
Trots Li Anderssons första plats gjorde Vänsterförbundet bara ett medelmåttigt val i hela landet. Söderlund uttrycker en viss besvikelse.
– Det var kanske väntat, men det är tråkigt eftersom vården är en stor hjärtefråga för oss. Många lät bli att rösta, säger hon.

Röstmagneten Anette Karlsson vill samarbeta med de stora i Östra Nyland

En annan röstmagnet i Svenskfinland är Borgåbon Anette Karlsson (SDP) som fick 1 232 röster, vilket placerar henne på en fjärde plats i Östra Nyland.
– Jag var positivt överraskad, säger Karlsson, som har gjort sig känd som lokalpolitiker och tidigare ordförande för Finlands svenska socialdemokrater.
Språkfrågan är viktig för Borgåbon Anette Karlsson.
Statsministerpartiet SDP blev bara tredje största parti i Östra Nyland, där SFP dominerar med hela 20 platser. Samlingspartiet knep andra platsen med 13 mandat.
– Vi hade sett tidigare spekulationer om att vi skulle bli mindre, så vi siktade på att få åtminstone nio invalda och det gick ju bättre än det, säger Karlsson. På frågan om hur SDP ska få sin röst hörd bland SFP och Samlingspartiet svarar hon att hon hoppas på samarbete.
Språkfrågan är viktig för henne och i Östra Nyland har det på sina håll varit svårt att hitta svenskkunnig personal.
– Det är viktigt att få vård på eget språk i rätt tid, konstaterar Karlsson. Anette Karlsson studerar till socialarbetare och det syns också i hennes politik.
– Efter coronan vill vi förverkliga vår tanke om att man ska få vård på sju dagar. Det behövs stora satsningar på grundnivån. Det ska vara förebyggande arbete. Man ska främja välbefinnandet och få hjälp och stöd i tid, säger hon.

ANDRA LÄSER