Antikärnkraftslandet Danmark bygger nu kärnkraft för Sydkorea

Danmark där motståndet mot kärnkraft alltid varit starkt har nu ett eget företag för att utveckla småskalig, modulär atomkraft. Inte för Danmark, men för Sydkorea. Också Sverige och Finland har egna projekt för småskalig kärnkraft och forskarna tror att den slår igenom om några år.

Seaborgs små modulära reaktorer finns ombord på fartyg och lämpar sig därför enligt företaget för länder som behöver elproduktion längs en lång kustlinje.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
28.05.2022 05:00
Utvecklingen av modeller för små modulära reaktorer (SMR) pågår på flera håll i världen. Också antikärnkraftslandet Danmark har gett sig in i leken. Tillsammans med Samsung jobbar företaget Seaborg på en flytande så kallad smält salt reaktor, på engelska Compact molten salt reactor (CMSR).
Tanken är att om mellan fem och sju år ha den första reaktorn klar för export till Sydkorea. Frågan om när Danmark självt får sin första CMSR förbigår Per Mikael Jensen, kommunikationsansvarig på Seaborg galant.
– Den frågan får du ta med våra politiker. Danmark har en alldeles egen historia då det gäller energi och vindkraften är den som gäller här just nu, säger Jensen.

ANDRA LÄSER