Analys: IOK öppnar för ryska idrottare i Paris 2024 – en propagandaseger för Putin

IOK-chefen Thomas Bach vill öppna för ryska idrottare i OS – och får medhåll av en stor del av de internationella grenförbunden.

– Motbjudande, svarar Ukrainas utrikesminister 

Dmytro Kuleba.

Ivan Fedotov, målvakt för Rysslands olympiska kommitté, efter att ryssarna förlorat mot Finland i OS-finalen i herrarnas ishockey i Peking.
KrönikaMarcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
13.12.2022 21:26 UPPDATERAD 14.12.2022 15:32
Idrottssanktionerna mot Ryssland och Belarus är i kraft tills vidare. Men den internationella olympiska kommittén (IOK) utreder om ryska och belarusiska idrottare kan tävla under neutral flagg i OS-kval som ordnas i Asien. I så fall ligger vägen öppen till OS i Paris 2024, såvida de kvalificerar sig. Samtidigt understryker IOK-chefen Thomas Bach att sanktionerna inte är riktade mot idrottsutövarna, utan mot ländernas regeringar.
– Vi ville aldrig förbjuda idrottare från att delta i idrott bara på grund av deras pass, säger Bach enligt Insidethegames.biz.
Många har krävt att den ryska invasionsstyrkan drar sig tillbaka från Ukraina innan de ryska och belarusiska idrottarna får tävla i internationell idrott igen. Bach ser inte något sådan samband.

ANDRA LÄSER