Finlands första smittfall av sydafrikansk omikronvariant har bekräftats

I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har två nya omikronvarianter bekräftats.

På Åbo universitetssjukhus har man registrerat det första finländska fallet av omikronvarianten BA.5.
18.05.2022 18:35 UPPDATERAD 18.05.2022 19:32
I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har omikronvarianten BA.5 bekräftats hos en finländsk resenär som återvände från en resa i Centralamerika kring valborg, meddelar Åbo universitetscentralsjukhus i ett pressmeddelande. Fallet är det första av sitt slag i Finland.
Virusvarianten i fråga är en av två omikronvarianterna som upptäcktes i Sydafrika i januari. Globalt har 760 smittfall av varianten BA.5 bekräftats i 19 länder. I Norden har bara enstaka fall av BA.5 påträffats. Nu ökar ändå antalet bekräftade smittfall i Europa, bland annat i Portugal och Tyskland.
I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har också två smittfall av omikronvarianten, BA.2.12.1 påträffats, enligt Institutet för hälsa och välfärd. I USA har antalet smittade av undervarianten ökat snabbt sedan mars.
Den variant som huvudsakligen sprids i Finland just nu är omikron BA.2.
Trots att tillgängliga coronavaccin inte förhindrar att man smittas av omikronvarianterna, gör det att man inte insjuknar allvarligt, enligt Åbo universitetscentralsjukhus.

ANDRA LÄSER