Länge leve spelmusiken

Under de senaste åren har trenden att framföra spelmusik vid livekonserter blivit allt starkare i Finland, med flera specialiserade ensembler. Nu ser också Finlands första spelmusikfestival dagens ljus.

Game Music Collective, Finlands och Europas första professionella spelmusikorkester, är en av huvudartisterna vid Finlands första spelmusikfestival.
03.05.2018 06:30
Fenomenet att framföra musik från videospel vid livekonserter växer snabbt i Finland. Lördag 5.5. går Finlands första spelmusikfestival av stapeln på Kulturhuset i Helsingfors. Huvudartisterna vid Helsinki Game Music Festival kommer från Finland, Nederländerna och Japan.
– Spelmusiktrenden har slagit rot i Finland ganska snabbt, berättar festivalens initiativtagare och arrangör Nikolas Broman. Om man tittar lite på vad stadsorkestrarna i Finland spelat under de senaste fem åren så har nästan alla framfört spelmusik vid något tillfälle!
Aktiva ensembler i Finland som koncentrerar sig på spelmusik är bland annat Åbobaserade bleckblås- och slagverksensemblen Quinsonitus, kören Unreality samt Game Music Collective, Finlands och hela Europas första professionella spelmusikorkester som debuterade i fjol.
Efter en lite ensam uppväxt i Österbotten med få kompisar som gillade spelmusik hittade Broman sig ett hem i internationella spelkretsar.
– En kompis i Japan arrangerar en festival för spelmusik där vart fjärde år och då tänkte jag att kanske jag kunde göra detsamma här i Finland. Arrangemangen inleddes för ungefär ett år sedan, och responsen har varit väldigt bra.
Av de internationella gästartisterna har pianisten Ramon van Engelenhoven uppträtt i Finland ett par gånger tidigare, medan japanska Meine Meinungs Finlandsbesök också är deras första uppträdande utanför hemlandet någonsin.
– Bandet är oerhört populärt på Youtube med över 10 miljoner visningar, berättar Nikolas Broman. I Japan turnerar de aktivt men de har aldrig uppträtt utomlands förut.
Festivalen gick också ut med ett utrop om att vem som helst som vill framföra spelmusik kan anmäla sig för att uppträda på lilla scenen, och Broman är väldigt glad att så många varit ivriga att vara med. Spelmusiken engagerar – folk tillbringar timmar och åter timmar i spelens sällskap och man vill gärna utvidga upplevelsen med att både spela och höra samma musik även live.
– Det finns förstås en massa dålig spelmusik också, men de som komponerar spelmusiken vet att ungdomar spelar i timtal och försöker göra melodier man inte tröttnar på så lätt.

Vilken är din egen favorit i fråga om spelmusik?

– Final Fantasy är nog ett spel jag växt upp med som satsat väldigt mycket på musiken. Och så gillar jag speciellt Nintendos Mario och Zelda. Final Fantasy har varit pionjärer också vad gäller att framföra musiken live, de ordnade konserter i Japan redan i slutet av 1980-talet.

ANDRA LÄSER