Sauli Niinistö: Putins tal om ett ”krig mot västvärlden” är en eskalering

– Putin är inte av den typen som erkänner nederlag. Det gör läget mycket oförutsägbart, säger president Sauli Niinistö på en presskonferens under FN-mötet i New York. Vid Finlands närområden har läget inte förändrats, betonar han.

President Sauli Niinistö ser allvarligt på Putins retorik. Här talar han inför FN:s generalförsamling i New York på onsdagen.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
21.09.2022 17:28 UPPDATERAD 21.09.2022 20:55
President Sauli Niinistö bedömer att idén med Vladimir Putins tal var att få med det ryska folket i sin anda.
Niinistö bedömer att Ryssland försöker ta landområden, som Donbass, genom så kallade folkomröstningar och sedan säga att det är en del av Ryssland.
– På så sätt vänder man diskussionen till att det är Ukraina som skulle angripa Ryssland i Donbass, säger Niinistö.
– Jag ser ju att man i Kreml har märkt att det är viktigt att något slags nationell anda höjs.
Niinistö noterar att Putin gav tydliga signaler om hot med kärnvapen utan att direkt använda ordet.
– Det behövs ingen vidare ansträngning för att tolka det. Men för att ta till speltermer – om det är bluff eller inte, det är frågan. Det som upptar tankarna är också ett allt-eller-inget-läge. Med kännedom om Putins tankar, och lite om hans inre tankegångar också, så är han inte den typen som erkänner nederlag. Det gör läger mycket oförutsägbart. Jag tror inte att det leder till kärnvapen, men klart är att Ryssland utöver dem har en arsenal av annat som inte använts, säger Niinistö – ”till exempel kemiska vapen eller mer destruktiva bomber”.
Det vi ser just nu är inte en eskalering i alla bemärkelser, men ett slags utvidgning på två sätt, bedömer presidenten: Mobiliseringen leder till en ”vertikal eskalering”, det vill säga mer trupper och eventuellt värre vapen, vilket ökar civilbefolkningens lidande.
Och en annan typ av eskalering syns på det retoriska planet:
– Jag anser att bruket av uttryck som krig mot västvärlden är en utvidgning.
Niinistö väntar sig att reaktionerna från väst är något som kommer att diskuteras under dagens lopp. Han befinner sig i New York på FN:s 77:de generalförsamling.

Vädjanden om samtal till Putin

Niinistö säger att han tagit emot en del vädjanden om ett samtal med Putin, på en fråga om vem som borde ringa honom nu. 
– Det kanske kommer en dag då krigshandlingarna kan få ett slut via förhandling men i det här läget ser det omöjligt ut. Vad gäller vem som borde föra samtal har jag fått en del förfrågningar om det. Jag har svarat att förutsättningen för det är att det finns något att vinna på det, och det ser det inte ut att finnas nu. De som Putin själv skulle vilja tala med, det är med amerikanerna, det har blivit klart under årens lopp.

ANDRA LÄSER