Dagens Nyheter till svenska ministrar: ”Vid tvivel, gör som Finland”

Dagens Nyheter lyfter igen fram Finland och säger det var längesen Sverige var ”storebror”. Nu handlar det om förhållningssättet till Turkiet.

Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
23.01.2023 10:54 UPPDATERAD 23.01.2023 15:51
”Finlands lugn gentemot det turkiska viftandet är avundsvärt”, skriver Erik Helmerson i en signerad ledare i Dagens Nyheter på söndagen.
Han räknar det som bara det senaste exemplet på att Sverige kan ”se med beundran och avund på Finland”.
DN har också tidigare på ledarplats uppmärksammat Finlands försörjningsberedskap under rubriken ”Det är Finland som är Sverige för vuxna” och en uppföljande ledare.
Helmerson kritiserar undfallenheten mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
”I dag ställer sig svenska ministrar i kö för att bli bryskt tillrättavisade av Turkiets president Erdogan. Till piskans vinande ber de högljutt om ursäkt för allt elakt som någonsin sagts om presidenten inom Sveriges gränser”.
Helmerson kommenterar detta efter att DN på nyhetsplats uppmärksammat finländska reaktioner kring Turkiet. I artikeln uttalade sig riksdagsledamot Eva Biaudet och sade att ”det handlar om att signalera till Turkiet att det inte går att pressa oss”, och HBL:s ledarskribent Tommy Westerlund, som uttalade sin förvåning över de svenska beslutsfattarnas reaktioner på dockprotesten.
Erik Helmerson hänvisar också till diplomaten René Nybergs uttalande i samma artikel. Nyberg uppmanade till att ha is i magen.
”Vårt nya förhållningssätt bör vara: Vid tvivel, gör som Finland”, skriver DN.

ANDRA LÄSER