70-talsväxterna har gjort comeback – Så här får du det grönt på och runt fönsterbrädan

När Therese Rosenvinge slog till på en stickling under föräldraledigheten fick hon samtidigt en ny passion. Nu driver hon Krukväxtpodden, och lovar att det finns en krukväxt för alla typer av fönster.

Therese Rosenvinge har tränat upp sina gröna fingrar, tidigare hade hon inget större intresse för blommor. I dag driver hon Krukväxtpodden och hemmet är dekorerat med växtlighet.
I Therese Rosenvinges välplanerade 1980-talslägenhet med inglasad balkong finns det krukväxter överallt. På golvet, i alla fönster, på blombord, i amplar och bokhyllor. Till och med som gardiner – i köksfönstret klättrar en porslinsblomma målmedvetet runt fönsterkarmen.
"Gröna växter med mönstrade eller färgglada blad är väldigt trendigt, i synnerhet begonior och kalateor. Just nu är det väldigt lite blommande krukväxter som är populära, men däremot har många 1970-talsväxter gjort comeback", säger Therese Rosenvinge som driver Krukväxtpodden.
– Den blommar nu, det är roligt! I sovrumsfönstret har jag en gullranka i stället. Många tycker den är tråkig, men jag gillar den. Den är lättskött, växer fort och är snygg att rama in fönster med, säger Therese Rosenvinge.
För henne började allt med ett elefantöra hon köpt via Tradera under föräldraledigheten. Den tog sig snabbt, och i jakt på mer inspiration upptäckte Therese ett helt ”krukväxtuniversum” i sociala medier. Facebookgrupper med 10 000-tals medlemmar som bytte tips och erfarenheter.
– I sociala medier har krukväxter verkligen exploderat på senare år. Samtidigt handlar traditionella medier som inredningsprogram på tv och inredningstidningar oftast om trädgårdar och rabatter. Det förutsätts nästan att man har en villaträdgård om man är intresserad av odling – till exempel ”så anlägger du en kompost” eller ”bygg ett eget orangeri”. Så jag startade podden för mig och alla andra som vill ha mer växtsnack med fönsterbrädan i fokus.

Ingen expert

Innan sticklingsköpet hade Therese Rosenvinge precis som många andra mest haft krukväxter för att man ”ska”.
"En del växter kanske inte trivs så bra en bit in, men i princip alla klarar sig ett tag där – och sedan kan man ju byta plats på dem. Jag flyttar runt mina växter väldigt mycket", säger Therese Rosenvinge. Krukväxten palettblad blir mörkröd om den står ljust, ärtgrön när den står en bit in i rummet.
– Då hade jag någon pliktskyldig orkidé som stod i något hörn, men knappt mer än så. Nu ser jag krukväxterna som avkoppling, det är närmast meditativt att gå runt och spraya, vattna, plocka vissna blad.
Therese hävdar att hon inte är någon expert. I podden, som hon och Jonna Westin driver, ställer de sig i stället på lyssnarnas sida och bjuder in experter som får svara på frågor. Däremot kan man absolut öva upp sina gröna fingrar, säger hon.
– Jag kunde ingenting för bara några år sedan. Det finns oändligt många att fråga i olika forum, och sedan är ju faktiskt växter ganska bra på att själva säga till om de mår dåligt. Övervattning är till exempel en väldigt vanlig dödsorsak, så vet man med sig att man varit där och daltat väldigt mycket och växten ändå ser ledsen ut så är det dags att ta ett steg tillbaka, säger Therese med ett skratt.
Förutom det meditativa med växtpysslandet tycker Therese Rosenvinge också att växterna fyller en viktig funktion i inredningen. Hennes främsta tips är att våga tänka utanför boxen – som i det här fallet är fönsterbrädan.
På den inglasade balkongen trivs murgröna och doftpelargon i ampel.
– Visst, alla växter behöver dagsljus. Har man inga fönster i badrummet kan man tyvärr inte ha växter där, även om de flesta krukväxter älskar fukt.

Färgglada blad

I Thereses lägenhet finns mängder av inspiration på hur man kan inreda med grönt. Allt från ”gardinen” av porslinsblommor i köket till en randig kalatea på soffbordet och en prickbegonia på en hylla på väggen.
– Gröna växter med mönstrade eller färgglada blad är väldigt trendigt, i synnerhet begonior och kalateor. Just nu är det väldigt lite blommande krukväxter på tapeten, men däremot har många 1970-talsväxter gjort comeback. Kan man hitta en odlingsbok om krukväxter från 1970-talet på loppis kan man i princip använda den som trendbibel, säger Therese.
Förutom växternas behov är det bara fantasin som sätter gränser. Här har Therese en porslinsblomma i stället för gardin, och på brädan finns elefantöron och palettblad. Den lilla längst till höger är en kaffeplanta.

Krukväxttrender för inredningen

Begonior, av alla sorter. Lite extra heta är de med spännande blad, som prickbegonian vars blad är gröna med via prickar på ovansidan och rödrosa under.
Växter med spännande blad generellt. Leta gärna efter lite ovanligare sorter, som Monstera Variegata som delvis har vita blad. I kalatea-släktet finns många häftiga blad.
1970-talsväxter, som palettblad, gullranka, monstera och fikus.
Blanda olika sorters växter i samma fönster, det är mixen som blir intressant.
Rosa! Hellre rosa blad än rosa blommor. Palettblad är en klassiker, men det finns många gröna växter som har rosa inslag på bladen.
En stark trend är stora växter och träd. I Thereses vardagsrum står en frodig monstera i en kruka på golvet. Att inreda med en så pass stor växter är också ett bra tips, om man har väldigt stora fönster att fylla upp där mindre växter kan se lite pluttiga ut.
– Sedan kan man också bygga egna nivåer i fönstren. Ställ några växter på en sockerlåda, använda sig av krukor på ben och piedestaler, och hänga växter i amplar på olika höjd.
Amplar är generellt ett bra tips, tycker Therese, och även där tipsar hon om att våga lämna fönstret och hänga amplarna en bit in i rummet. Vill man inte hänga från taket kan hängande eller klättrande växter också stå på hyllkanter.
– En del växter kanske inte trivs så bra en bit in, men i princip alla klarar sig ett tag där – och sedan kan man ju byta plats på dem. Jag flyttar runt mina växter väldigt mycket.

Kaktusar till barnen

Smala fönsterbrädor kan också vara ett problem, men där har Therese löst det genom att ställa blombord framför fönstret så att hon har dubbla rader av växter.
"Kaktusar har lekfulla former och därför tycker jag de passar fint in i barnrum", säger Therese Rosenvinge.
I Thereses hem står det växter i alla rum, utom i det fönsterlösa badrummet. Även i barnrummet – där hon har satsat på kaktusar.
– De har lekfulla former och därför tycker jag de passar fint in i barnrum. Visst, de sticks, men mina barn har aldrig gjort sig illa på dem och man kan förstås ställa dem lite högre upp. Generellt kan man tänka höjd i barnrummet om man vill att växterna ska få vara i fred. Annars är stora golvväxter också fint, så att det blir lite djungelkänsla!
Generellt tycker Therese Rosenvinge att man inte behöver hänga upp sig på lägenhetens eventuellt dåliga förutsättningar heller. Norrläge, små och få fönster, mörka rum – det finns växter även för sådana hem.
– Massor av växter trivs i halvskuggiga och skuggiga lägen. Tvärtom skulle jag säga att det kan vara en större utmaning att få krukväxter att trivas i supersoliga söderfönster, där växter lätt kan brännas sönder. Fråga dig fram, flytta runt växterna hemma tills de trivs och våga ”glömma bort” dem ibland i stället för att övervattna, tipsar Therese.
En rundkalatea matchar bordets mjuka former i vardagsrummet.
Palettbladssticklingar i en vas är ett vackert blickfång.
Therese Rosenvinge är särskilt förtjust i amplar. Växterna som var populära på 1970-talet är åter trendiga, här vattnar Therese en kroton.
ANDRA LÄSER