Historien och oddsen talar för Tappara

0-3 i matcher. 3-7 i målskillnad. Mot ett Tappara som vunnit tio av sina elva senaste matcher. TPS står inför en mer eller mindre omöjlig utmaning i finalserien som kan ta slut på tisdag kväll i Åbo.

TPS står inför en måsteseger på tisdag kväll inför hemmapubliken.
26.04.2022 10:00 UPPDATERAD 26.04.2022 10:02
I bäst av sju formatet har endast ett lag förmått att vända ett 0-3-underläge till 4-3 och avancemang. Detta händer 2012 i kvartsfinalen då Blues vände 0-3 till 4-3 mot KalPa.
I finalsammanhang har inget lag någonsin kommit igen från 0-3.
Chanlöst har TPS ändå inte varit. Laget har vunnit skottstatistiken i varje match hittills men Christian Heljanko har varit utmärkt mellan Tapparas stolpar.
Problemet har för TPS del varit att Tappars oerhört svårforcerade defensiv för det mesta fungerat så bra att avsluten inte kommit från de bästa sektorerna.
TPS paradkedja med Pyyhti-Nurmi-Pärssinen sänkte mer eller mindre egenhändigt HIFK i kvarten och Ilves i semifinalen men mot Tappara är exempelvis både Markus Nurmi och Juuso Pärssinen utan mål så här långt.
– Det här hänger på så små saker. Tappara har haft marginalerna på sin sida men man måste spela så bra att man har marginalerna på sin sida. Nu är det dags för oss att visa vad vi kan, säger TPS Juhani Jasu som vunnit två FM-guld i karriären.
Båda har bärgats med Tappara.

ANDRA LÄSER