HIFK segrare i första finalmatchen – Dickens Hivert sågar spelplanen

HIFK tog det första steget mot mästerskap genom att besegra Dicken i den inledande finalmatchen. Kampen var jämn och marginalerna små men HIFK lyckades reagera taktiskt efter en rivstart av bortalaget och slutsiffrorna stod 25-20 för de stjärnprydda.

HIFK:s Johanna Hilli (t.v.) hade skjutit 138 mål innan kvällens finalmöte och utökade saldot med sju fullträffar mot Dicken.
HIFK och Dicken drabbar samman i final i damernas handbollsliga för femte gången i följd. Dicken har kammat hem de tre senaste mästerskapen men i år är det HIFK som har hemmafavör och är förhandsfavorit.
Hemmafavören höll då HIFK efter en svår start fick maskineriet i gång och laget segrade i finalseriens första batalj med 25-20 inför en högljudd hemmapublik på 461 åskådare.
När säsongens viktigaste matcher spelas är det ofta lagens stjärnspelare som väntas kliva fram och i kväll var det HIFK:s Johanna Hilli som stod för en stark insats och belönades som matchens lirare med sina sju mål.
– Vi kom inte helt upp till vår egen nivå. Det var nervöst för bägge lagen och vi hade lite svårigheter i början. Men efter det fick vi spelet och flyta lite bättre och i dag fungerade det bättre för oss än för motståndaren. Det är fråga om två mycket jämna lag, kommenterar Hilli den första finalmatchen.

HIFK gav inte upp

Dicken chockerade hemmalaget med att inleda furiöst och efter åtta minuters spel stod siffrorna 6-1 till Drumsölaget. Men ju längre matchen framskred, desto bättre kom hemmalaget med. HIFK kämpade upp sig och vid pausvilan stod siffrorna 11-11. Till andra perioden ändrade hemmalaget sin försvarsuppställning till en linje med sex spelare och anfallet började rulla på. Dicken fick svårt att bryta sig igenom.
– Vi spelade taktiskt dåligt. Vi gör det bra då HIFK använder sig av sitt höga försvar men då de gör en förändring klarar vi inte av att lösa det. Det var en jämn match, men vi gjorde några dumma tekniska fel på slutet som straffade oss direkt, säger Dickens Anna Lindahl.
– Det handlade främst om att tro på sin egen sak. I ett tidigare möte inledde de i liknande stil men vi kom i kapp och gick förbi. Vi visste att vi kan vända matchen, förklarar HIFK:s Hilli.

Större plan Dickens fördel

Finalseriens andra möte spelas på söndag och ett revanschsuget Dicken är att vänta. Dickens tränare Thomas Hivert anser att HIFK:s spelplan är långt ifrån optimal och ser fram emot hemmaplanen i Britas.
– Vi kommer att ändra på några småsaker men inget storskaligt. På söndag möts vi på en större spelplan och vi kommer att ha mera utrymme. Det borde inte vara tillåtet att spela handboll på en plan som är mindre än 40 gånger 20 meter. Det är emot spelet, analyserar Hivert.

ANDRA LÄSER