Minst 162 döda efter jordskalv i Indonesien

Minst 162 personer har omkommit i ett jordskalv som skakat Indonesiens huvudö Java. Mängder av skadade människor och förstörda hus rapporteras.

Ett förstört hus i Cianjur på västra Java.
21.11.2022 18:32
Skalvet drabbade den västra delen av Java – trakterna söder om huvudstaden Jakarta – vid 13-tiden på måndagen, lokal tid. Skalvets epicentrum var vid staden Cianjur.
Minst 162 personer har enligt en lokal guvernör omkommit, och dödssiffran befaras öka. Antalet döda har stigit gradvis under måndagen. Flera hundra människor har skadats.
– Ni kan se själva: Vissa blir sydda i huvud och fötter utomhus. En del blev oroliga och började gråta, säger provinsen Västra Javas guvernör Ridwan Kamil vid en presskonferens som sändes på tv-kanalen Kompas.
Många har brutit armar och ben eller fått andra skador när byggnader har rasat samman över dem. Flera jordskred har också skett i och kring Cianjur.
– Eftersom många människor fortfarande sitter fast så räknar vi med att antalet skadade och döda kommer att stiga med tiden, säger guvernör Kamil.
I Jakarta, som ligger knappt tio mil norrut, kändes skakningarna tydligt. Stadens höghus svajade.
Skalvets magnitud uppmäts till 5,6 av både europeiska EMSC och amerikanska USGS.
Indonesien ligger längs med den så kallade Eldringen, med förkastningslinjer som omger Stilla havet och orsakar jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamivågor. Tidigare i år omkom minst 25 personer i ett skalv i västra Sumatra, där magnituden uppmättes till 6,2.

ANDRA LÄSER