Good Hair Day blickar mot framtiden

Den finlandssvenska skådespelaren Antonia Atarah fick en utomkroppslig upplevelse när hon ledde en paneldiskussion om afrofinlandssvenskhet på Good Hair Day i fjol. På söndag ordnas dagsfestivalen i fysisk form igen.

Paloma Sandberg, Saida Mäki-Penttilä (i mitten) och Akunna Onwen är tre av arrangörerna bakom Good Hair Day. De ser fram emot söndagen när festivalen är tillbaka i fysisk form.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
02.09.2022 05:01
Det antirasistiska evenemanget Good Hair Day återvänder i fysisk form på söndag den 4 september. Liksom under tidigare år äger dagsfestivalen rum i Tiivistämö i Södervik. De två senaste åren har programmet strömmats digitalt.
Saida Mäki-Penttilä, 40, har varit med och arrangerat Good Hair Day sedan starten 2016. Då deltog omkring 100 personer i programmet. 2019 när evenemanget ordnades i fysisk form senast slog man deltagarrekord med omkring 500 personer på plats, berättar hon.
– Vi vill skapa en trygg plats för afrofinländare att hitta en gemenskap, och samtidigt lära känna sin egen identitet. Det finns många som har negativa erfarenheter av att vara svart eller brun. Vi vill i stället fira afrofinländskhet och afrohåret, säger Mäki-Penttilä.
Även Antonia Atarah, 26, är med och arrangerar festivalen. Hon inleder femte året som studerande på det svenska programmet i skådespelarkonst vid Konstuniversitetets Teaterhögskola i Helsingfors i höst, och hoppas att människor ska hitta tillbaka till evenemanget efter coronapandemin.
Det är sjunde gången som evenemanget ordnas, och årets tema är framtid. Kollektivet bakom Good Hair Day består av frivilligarbetare som vill sprida och öka kunskapen om den afrofinländska kulturen och identiteten i Finland.
Antonia Atarah var moderator under Good Hair Days finlandssvenska paneldiskussion med rubriken Afrofinlandssvensk i fjol. I år ordnas inget program på svenska.

Minoriteter inom minoriteter

Representation har varit ett återkommande tema för Good Hair Day genom åren. Under fjolårets festival modererade Atarah en paneldiskussion med afrofinlandssvenskhet som rubrik.
– Jag fick en utomkroppslig upplevelse när jag insåg att jag aldrig någonsin tidigare i mitt liv hade varit med så här många afrofinlandssvenskar i samma rum tidigare, säger Atarah.
I panelen satt fem deltagare utöver hon själv.
– Det är så klart sällan som man tar del av afrofinlandssvenskhet inom teatern eller medierna, det behövs mer representation. Det är en liten gemenskap och Svenskfinland är litet och utspritt. Så det är lätt hänt att man hamnar i skymundan, säger Atarah som medverkade i föreställningen Armageddon på Esbo stadsteater i våras.
– Minoriteter inom minoriteter är ett viktigt tema som återkommit under flera år hos oss, säger Mäki-Penttilä.

Olika former av kultur

I år ordnas inget specifikt finlandssvenskt program under festivalen. Däremot kommer deltagarna bland annat kunna ta del av en modeuppvisning med kläder skapade av afrofinländska designer. Det ordnas tre paneldiskussioner med ursprung, hår och afrofuturism som teman.
Den amerikanska konstnären Antoine King kommer vara på plats och måla tavlor under dagens gång, och bokcirkeln POC-lukupiiri ordnar en litteraturhörna.
En nyhet för i år är att det kommer serveras senegalesisk mat av Awa Senegal och östafrikanskt kaffe från Riyo cafe.
Läs också: Good Hair Day hyllar afrohår och afrofinländskhet – och motarbetar rasismen i vardagen

ANDRA LÄSER