Sopsorteringen på båten börjar hemma

Det allra bästa sättet att underlätta sopsorteringen på båten är att se till att så lite förpackningsmaterial som möjligt kommer med i båten.

Maija Hurmemaija.hurme@hbl.fi
04.07.2022 05:01
Kör du via butiken till båten? Det är det största misstaget man kan göra, om man vill få en fungerande sopsortering i båten. Allt onödigt förpackningsmaterial kan tas bort hemma och sorteras där. Torrvaror kan flyttas över i tättslutande plastburkar, kartongförpackningarna kring portionspåsarna med snabbgröt kan bra lämnas i land. 
Redan i butiken kan man tänka på soporna: en kartongförpackning kan plattas till efter användning och tar mindre rum i båten än en förpackning i metall eller glas. Välj varor som har så lite emballage som möjligt. Frukt och grönsaker kan vägas i tunna tygpåsar eller helt utan påse. 
Även om det finns sopsorteringsstationer ute i skärgården, kan det vara skäl att tänka på att minska på den totala mängden avfall man producerar under båtsemestern: någon måste ju transportera tillbaka avfallet till fastlandet. I många fall är denna någon föreningen Håll skärgården ren.  Föreningen har kring 200 Sälle-sopstationer i skärgården, främst i Skärgårdshavet och i Kvarken.
– Matförpackningar, ölburkar... 
Atte Lindqvist, projektkoordinator på Håll skärgården ren räknar upp skräptyper som ofta hittas i havet och längs stränderna. 
– Och tobaksfimpar, tillägger han. Det är det allra vanligaste skräpet. Man borde alltid ha med sig en miniroskis för fimpar.
En litet sopkärl kan man göra av till exempel en tom läkemedelsburk.
Alla får använda Sälle-stationerna, men de upprätthålls med medlemsavgifter.
– Därför önskar vi förstås att så många som möjligt blir medlemmar.
Utbudet på Sälle-stationerna varierar. Vid sopstationerna sorteras utöver blandavfall även glas, flaskor och småmetall. Vissa stationer tar även papper, papp och bioavfall. Det finns också flytande stationer där man kan tömma septitanken. På föreningens webbplats finns en karta där man kan kolla de olika stationernas utbud. Skärgårdens i sorteringsväg lyxigaste hamnar finns på Trunsö, Aspö, Gullkrona och Brunskär. På de stationerna finns till och med separat insamling av plast.
Bioavfall är det som folk verkar ha mest problem med att sortera rätt, och det kan finnas till exempel plast med i bioavfallet. Ibland dumpas skräp på helt fel ställe, i naturen eller på tuppen.
– Folk har slängt allt möjligt skräp i torrtoaletterna. Det kommer fram när  behållarna töms och innehållet komposteras, säger Lindqvist.
Enligt Lindqvist beror det på båten hur man kan ordna sortering ombord. I en liten båt kan man ha plastpåsar för de olika avfallssorterna, och sen kan man tömma och sortera skräpet på avfallsstationerna.
Man kan också minska på mängden avfall med att inte använda engångstallrikar, -koppar eller -bestick.
På en liten segelbåt, en IF Marieholm, löstes sorteringen så här:
Hur i hela världen ryms sex hinkar i en box? Hemligheten är att boxen sträcker sig in under däck. Så här är sorteringsutrymmet organiserat:

ANDRA LÄSER