50 eller 500 euro per månad – ny tjänst vill revolutionera vårt resande

Obegränsat antal resor i kollektivtrafiken ingår i erbjudandet. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Hur rör man sig klokast, snabbast och förmånligast i Helsingforsregionen? Tjänsten Whim säger sig ha svaret – och det svaret ska hjälpa företaget bakom tjänsten att erövra världen.

Att ta sig från ett ställe till ett annat i Helsingforsregionen kräver ibland en hel del tankearbete. Det är inte självklart vad som är snabbast eller förmånligast. Ofta är bil snabbast, andra gånger vinner tåget eller metron. Ofta är en resa en kombination av flera sätt att ta sig fram.

Tjänsten Whim erbjuder en lösning för vardagslogistiken: biljetter till kollektivtrafiken och tillgång till cykel och hyrbil till ett fast pris.

– Ingen trafikform, inte ens vår lysande kollektivtrafik, kan ensamt svara på alla våra behov, säger Sampo Hietanen, vd och grundare för Maas Global, företaget bakom Whim.

Whim lanserar två olika paketlösningar.

Det ena paketet erbjuder obegränsat antal resor inom kollektivtrafiken i Helsingfors, taxiresor på maximalt fem kilometer till ett pris på högst tio euro och hyrbil för 49 euro per dygn. Grundpriset för detta paket är 49 euro per månad. Vill man ha regionbiljett är priset 99 euro.

Det andra paketet kostar 499 euro per månad. Då har man tillgång till gratis hyrbil varje dag om man vill och obegränsat antal resor inom kollektivtrafiken i Helsingfors. Dessutom kan man åka korta taxiresor på högst fem kilometer gratis de dagar man inte hyr bil. Det dyrare paketet kostar 549 euro om man vill ha regionbiljett.

Från och med våren ingår också stadscyklarna i erbjudandet. Bildelningstjänster ska också ingå.

De nuvarande priserna är markerade som introduktionserbjudande på tjänstens webbplats. Det billigare alternativet är reserverat för de 3 000 snabbaste. Det dyrare paketet är för de 300 första kunderna. Enligt tjänsten är begränsningen en del av riskhanteringen. Bland annat skulle man inte på kort tid kunna erbjuda hyrbilar åt hundratals nya kunder.

Målet för Whim är tiotusentals kunder i Helsingforsregionen.

Whimappen kan också användas gratis för att betala resor i kollektivtrafiken, hyra bil och beställa taxi, även om man inte beställer på någon av tjänsterna.

Helsingfors är ett pilotprojekt för företaget Maas Global. Företaget jobbar redan med liknande lösningar i bland annat nederländska Amsterdam, belgiska Antwerpen och West Midlands i Storbritannien. Dessutom förhandlar man med cirka 50 städer världen över.

I Finland vill företaget också utvidga till andra städer. Det förhandlar också med VR om att inkludera fjärrtågen i sin tjänst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning