5 saker du inte visste om Shakespeare

Så här kunde han ha sett ut, den gode William Shakespeare, i alla fall när Madame Tussaud's i London ställer ut världsstjärnan. Bild: EPA/JENS KALAENE

Den 23 april är det 400 år sedan Shakespeare dog. Men visste du detta om den världsberömda pjäsförfattaren?

Han var tidigt ute med att prisdiskriminera - en utpräglad affärsman, tydligen. Prisdiskriminering är en mikroekonomisk term som beskriver hur man kan prissätta en vara olika för olika målgrupper eller tidpunkter för att maximera intäkterna från fler konsumenter. Shakespeare gjorde det i sin berömda Globe-teater: En penny för ståplats utan tak, sex penny för sittplats på en dyna under tak. På det sättet fick han större publik och enligt BBC var intäkterna bra.

Shakespeare testamenterade "sin näst bästa säng" till hustrun Anne Hathaway – en faktoid som länge stämplat honom som en stor snåljåp. Men det brittiska nationalarkivet har forskat mer kring Shakespeares testamente från 1616 och kommit fram till att han redigerat det vid olika tidpunkter. Det där med sängen, som visserligen stämmer, skrev han in senare då han utöver det sedvanliga testamentet lade till också personliga föremål, i vetskap om sin stundande död. Doktor Amanda Bevon vid nationalarkivet tolkar detta som att han inte var ogin, utan räknade med att den bästa sängen skulle följa med huset till arvingen enligt tradition. Dessutom var den bästa sängen sannolikt en gästsäng, medan den nästbästa kan ha varit den William och Anne sov i, vilket snarare tyder på en personlig gest.

Shakespeare har varit indragen i en rättegång av shakespeareska mått: Ett drama kring ett äktenskap. I början av 1600-talet var han inneboende hos en herr Mountjoy i London, som hade ett familjeföretag. I företaget jobbade praktikanten Stephen Bellott, som senare gifte sig med ägarens enda dotter Mary. Enligt domstolsprotokoll har Shakespeare varit den som sändes ut för att övertala Bellott att gifta sig med Mary, och som vittne har han blivit tillfrågad vilka löften om pengar och hemgift som ingick i dessa äktenskapsförhandlingar. Shakespeare medger att han agerade sändebud mellan de unga tu, men hävdar att han inte minns vad som lovades. Bland forskare är det här domstolsprotokollet intressant mest för att det är det enda som binder William Shakespeare till en adress under åren i London – Silver Street.

Shakespeare misstänks för skattesmitning av en del forskare då han köpte ett eget hus till familjen i Stratford-on-Avon. Platsen som nu restaureras av Shakespearestiftelsen lär ska ha kostat honom 60 pund, men bedöms ha varit värd ungefär det dubbla. Det finns också annan dokumentation som tyder på att han inte gillade skatter, och att han hamstrade livsmedel för att kunna återsälja dem under nödår, vilket också var olagligt. Exakt hur välbärgad han var är okänt, men huset han skaffade lär ha varit ett av de största på orten.

Stratford-on-Avon, Shakespeares berömda födelsestad, blomstrar av turismen kring Shakespeare. Men dessutom arrangeras var femte år en stor expertkongress kring Shakespeare, som har omkring tusen deltagare. I år ordnas den i både London och Stratford, i slutet av juli. Evenemangen i anslutning till 400-årsjubileet efter Shakespeares död den 23 april 1616 är många. Bland annat ordnas ett maraton i att rappa sonetter, onlinekurser om Shakespeare produceras, och de byggnader i Stratford där Shakespeare fötts, bott och verkat piffas upp.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning