Skott från Nylands brigads skjutövning flög 4 kilometer in på en gård

En traktor som stod på en gård i Säkylä träffades av ett skott från skjutövning i början av maj.

En traktor som stod parkerad på en gård i Säkylä träffades av ett skott från Nylands brigads skjutövning i början av maj.
Anna Korkman
16.05.2022 12:28 UPPDATERAD 16.05.2022 12:56
När en trupp från Nylands brigad hade en skjutövning den 3 maj i i Säkylä träffade ett skott från ett luftvärnsmaskingevär en bakgrundsvall. Det fick skottet att rikoschettera för att sedan flyga en sträcka på fyra kilometer från övningsområdet. Där träffade skottet en traktor som stod parkerad på en gård i Säkylä och orsakade en lindrig skada på traktorn.
– Vi utreder nu händelsen som bäst, men det är tyvärr svårt att säga något mer i det här läget, säger kommendör Juha Kilpi vid Nylands brigad.
Fyra kilometer är en lång sträcka för ett skott att flyga, och Kilpi menar att det hela verkar märkligt. Han kan inte minnas att han varit med om något liknande tidigare.
När händelsen inträffade befann sig truppen som övade på Björneborgs brigads övningsområde i Säkylä som ligger i landskapet Satakunta. Polisen misstänker inget brott i nuläget, så man går inte vidare med någon brottsutredning. Ingen människa ska heller ha befunnit sig i farozonen, enligt Kilpi. Försvarsmakten utreder ändå händelsen på eget initiativ för att få klarhet i vad det var som riktigt skedde under skjutövningen.
– Vi gör det för att ta reda på hur det var möjligt att det här skedde och hoppas att vi hittar någon orsak. Förstås oroar det också oss, säger han.
Enligt Nylands brigad följde skjutövningen alla instruktioner och regler som gäller inom Björneborgs brigads övningsområde.

ANDRA LÄSER