Danmark skärper virusrestriktioner – risknivån höjs till max

Högst fem personer åt gången får samlas i Danmark. I butiker och på alla andra platser, också ute på skogspromenaden, ska ett avstånd på minst två meter hållas till andra människor.

Danska regeringen vill skruva åt. På denna bild från en tidigare presskonferens om covid-19 syns statsminister Mette Frederiksen närmast kameran och hälsominister Magnus Heunicke bredvid.
– Vi ska de kommande veckorna banka ner smittan så mycket som det bara går, säger statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokraterne) vid en pressträff.
Hon beskriver spridningen av virusmutationen från Storbritannien som mycket oroande och den kommande tiden som en kapplöpning mot klockan.
Alla danskar uppmanas att ställa in inbokade möten och stanna hemma så mycket som möjligt. Inte heller i hemmen bör fler personer än fem samlas, med undantag för om antalet familjemedlemmar är fler än så.
– Undvik att umgås med människor utanför hushållet, säger Mette Frederiksen.

Inget utegångsförbud

På en direkt fråga om det kan bli aktuellt med utegångsförbud säger hon att det inte uttryckts någon politisk vilja att införa ett sådant och att hon är övertygad om att danskarna kommer att följa restriktionerna även utan det.
Hon får också en fråga om ännu fler restriktioner är på väg.
– Vi har inte så många verktyg kvar i den berömda verktygslådan, säger hon.
Sedan tidigare är bland annat köpcentrum helt stängda i Danmark. Denna och ett stort antal andra restriktioner gäller än så länge fram till den 17 januari. Mette Frederiksen säger att det sedan kan bli nödvändigt att förlänga dem ytterligare.
– Det kan man ställa in sig på redan nu, säger statsministern.
Danmarks så kallade risknivå för pandemin höjs till max, nivå fem på den femgradiga skalan. Risknivån har sedan i mitten av december legat på fyra i hela Danmark.
Den brittiska varianten av coronaviruset bedöms bli den dominerande i Danmark från mitten av februari månad och därmed kan landet räkna med att behöva handskas med en ännu mycket mer smittsam sjukdom, framhåller hälsominister Magnus Heunicke (Socialdemokraterne) vid pressträffen.

"Farlig variant"

– Utvecklingen i Storbritannien visar hur farlig denna variant är. Kapaciteten inom sjukvården är under massiv press. De restriktioner vi inför i Danmark gör att vi kan undvika den situationen, säger han.
Omkring påsk räknas en stor andel av personerna i riskgrupper vara vaccinerade, uppger han. Samtidigt är förväntan att en "väsentlig" andel av hela befolkningen kommer att vara vaccinerad till sommaren, under förutsättning att Danmark får tillgång till det antal vaccindoser som väntas.
ANDRA LÄSER