Var det rätt att stänga ute Samlingspartiet från Pride? – så svarar Ted Urho och Tanja von Knorring

Att Helsinki Pride väljer att avbryta samarbetet med Samlingspartiet och Centerpartiet delar åsikterna inom regnbågsrörelsen.

Som tidigare styrelsemedlem i Regnbågsalliansen och Seta ry:s nationella styre är Ted Urho besviken på Helsinki Prides beslut och vill att de ska tänka om. Tanja von Knorring, verksamhetsledare på Transfeminina kan däremot förstå beslutet, men vill inte välja sida. 
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
23.05.2023 17:59 UPPDATERAD 23.05.2023 21:21
På måndagen kom beskedet att Helsinki Pride väljer att avbryta samarbetet med Samlingspartiet. Beslutet motiveras med att partiet inte krävde gruppdisciplin då riksdagen godkände förnyandet av translagen. Tio ledamöter från partiet röstade mot medan 26 röstade för och en var frånvarande. På måndagskvällen kom också beskedet att man inte heller vill samarbeta med Centerpartiet. 
Enligt Tanja von Knorring, verksamhetsledare för den nationella organisationen Transfeminina, är Helsinki Prides beslut förståeligt med tanke på vad det signalerar att tio ledamöter valde att rösta mot förnyandet av translagen. 
– Man kan fråga sig varför en del motsatte sig den även om majoriteten inte gjorde det. Det är en grundläggande människorättsfråga. Det är inget val att vara transperson utan något som man föds till.

ANDRA LÄSER